Home

Nieuws 666 x bekeken

Q-koorts-epidemie voorbij, patiëntenvereniging blijft bezorgd

Bilthoven – De Q-koorts-epidemie in Nederland is officieel voorbij, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

Maar daarmee is de ziekte onder mensen nog niet uitgebannen. Michel van den  Berg van de patiëntenvereniging Q-uestion verwacht dat in de komende jaren nog tweeduizend mensen last krijgen van de ziekte, zegt hij in het dagblad BN De Stem.

Het RIVM heeft in 2012 81 meldingen van Q-koorts gehad, dertien minder dan het voorgaande jaar. In 2010 waren er 504 meldingen.

De gemelde besmettingen kwamen uit 54 verschillende gemeenten, met een piek in Drachten, waar zes patiënten werden geregistreerd. Hoewel in Drachten gezocht is naar een gemeenschappelijke bron, is die niet achterhaald.

Meer dan de helft van de gemelde patiënten zijn in het ziekenhuis behandeld. Volgens Het RIVM hebben artsen de symptomen van Q-koorts nu beter in de gaten.  Van de patiënten is het merendeel man: ongeveer driekwart. In voorgaande jaren lag dat rond de 60 procent.

Voorzitter Van den Berg van de patiëntenorganisatie Q-uestion zegt de meeste zorg te hebben over mensen die besmet zijn geraakt, maar bij wie nooit de diagnose Q-koorts is gesteld. “Die lopen nu met een tijdbom rond”, zegt Van den Berg in BN De stem. Er zijn inmiddels 4175 geregistreerde patiënten en een kwart daarvan kampt nog met naweeën.

Of registreer je om te kunnen reageren.