Home

Nieuws 8607 x bekeken 14 reacties

Onbekende Dijksma krijgt voordeel van twijfel

Doetinchem - De in de landbouw onbekende Sharon Dijksma - dinsdag beëdigd als staatssecretaris van Economische Zaken - krijgt het voordeel van de twijfel in de landbouw.

"We moeten haar op de merites beoordelen", zegt voorzitter Dirk-Jan Schoonman van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV).

Voorzitter Wyno Zwanenberg van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders zegt dat Dijksma bekend staat als een politicus die bestuurlijk goed op haar qui vive is en dat ze de dialoog aangaat. "Daar moeten we een eind mee kunnen komen", aldus Zwanenberg, die blij is met de eerste reacties die Dijksma in de media liet horen. "Dat ze in een eerste statement zegt dat ze opkomt voor de belangen van een sector die de tweede belangrijkste exporteur is van de wereld, vind ik een goed teken. Ze weet waarvoor ze daar zit."

Zorgwekkend vindt Zwanenberg dat de benoeming van de bewindspersoon met landbouw in de portefeuille een sluitpost lijkt te zijn in politiek Den Haag. "Het lijkt erop dat deze post niet zo belangrijk meer is. Maar gelukkig geeft de staatssecretaris wel aan bewust te zijn van haar verantwoordelijkheid." Voorzitter Schoonman van de NMV zegt dat Dijksma bekend staat als iemand die kritische vragen kan stellen. "Dat is voor de landbouw helemaal geen slechte zaak, gezien de lastige dossiers waar ze mee te maken krijgt, zoals het stikstofbeleid en het mestbeleid."

John Hilhorst van het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt ziet de jonge leeftijd van de staatssecretaris (41) niet als een voordeel, als het gaat om de contacten met de jonge boeren. "Ik geloof niet dat dat uitmaakt", zegt Hilhorst. "Voor ons is ze een onbekende, en de landbouw is onbekend voor haar. Maar dat kan snel bijgespijkerd worden. Ik hoop op haar daadkracht."

Laatste reacties

 • porky 1

  toch altijd weer fijn als erergens een baantje vrij komt dat eraan je gedacht wordt ook al heb je de balle verstand van landbouw

 • BoB de Bakker

  Moet je ergens verstand van hebben om het te besturen?

 • WTR

  Niet direct een persoon die gezag inboezemt, zoals bijvoorbeeld een Mansholt of Veerman om maar een paar illustere voorgangers te noemen. Voordeel van de twijfel dan maar, maar wel met heel veel twijfel.

 • Henk uit limburg

  Dit wordt het begin van het einde, in deze crisis is Landbouw de enige tak waar toekomst inzet indien we het intensief houden. Dit soort volk kan alleen maar extensief denken!!!

 • sjang

  Ik denk dat mevr. Dijksma een hoog aaibaarheidsgehalte heeft.

 • GijsvanSon

  Wat een lauwe reacties van de bestuursleden van de verschillende organisaties. Zijn de heren zich er wel van bewust dat de post van staatssecretaris van EZ (Landbouw) als wisselgeld wordt gebruikt in de hedendaagse politiek? Een beetje meer zelfbewustzijn van de voor Nederland zo belangrijke exportsector zou zeker op zijn plaats zijn.

  Mevrouw Dijksma heeft namelijk compleet geen affiniteit met de agrarische sector, op welke manier kan dat als een voordeel worden uitgelegd? Sterker nog, mevrouw Dijksma heeft met geen enkele bedrijfstak affiniteit, ze heeft nog geen dag van haar leven in een bedrijf gewerkt. Ze is zonder enige opleiding af te ronden de 2e Kamer ingerold. Dit is ook meteen haar belangrijkste prestatie; dat ze ooit als jongste kamerlid in de 2e kamer is gekomen.

  Boeren van Nederland 'gefeliciteerd'.

 • Nines

  Op zich hebben de organisaties wel gelijk dat ze haar niet direct afbranden. Ze moeten er de komende jaren veel van gedaan krijgen, dus gelukkig hebben ze niet zoveel temperament als sommige anderen van ons hier.

 • Broederijbrok

  Wij moeten spreken over de EFFICIËNTE veehouderij..

 • alco1

  De eerste klap is een daalder waard. Met andere woorden, breng bij haar de realiteit onder ogen, voordat die emotie mensen haar infecteren.

 • braakman.tap1

  Mevrouw Dijksma wil er voor gaan hoorde ik op de radio. Ze verliet de kamer voor haar gezin maar komt terug voor landbouw. Dat zegt toch genoeg. Persoonlijk hoop ik dat ze veel vlees eet met de feestdagen. Dat zat met haar voorganger helemaal niet goed.

 • gerstiroma

  de reactie van braakman tap vind ik nog het meest positief, maar het is wel duidelijk dat landbouw aan de laatste titte ligt een paar koeien in de wei zal ze wel leuk vinden maar de andere (veeteelt) sectoren hoeven niet veel te verwachten

 • Hoedjes

  Wat ik van Sharon Dijksma heb gehoord vind ik niet verkeerd. Ik heb haar nog nooit vooringenomen gezien. Laten wij dat dan ook niet zijn. Afbranden kan altijd nog, als haar bestuur daartoe aanleiding zou geven.

 • henkh

  Je moet iedereen de twijfel van het voordeel geven maar bij deze bewindsvrouw kost me dat wel moeite gezien haar 'grote' prestaties als kamerlid en staatssekretaris tot nu toe. Bij het terugtreden van Co Verdaas was mijn reactie direkt'hier zijn alleen maar verliezers', dat landbouw hier zo'n grote verliezer zou worden had ik toen nog niet verwacht. De boeren die 'strategisch'op de VVD hebben gestemt krijgen steeds meer hoofdpijn van hun actie lijkt me, berouw komt na de zonde!

 • g.g

  braakman jouw reactie toont wel erg veel 'begrip'.
  mevrouw komt echt niet terug voor landbouw, ik denk dat de euro-tjes hier een rol speelt.als ze te lang uit beeld blijft hoeven ze haar niet meer.
  maar goed, in eerste instantie geef ik haar het voordeel van de twijfel (of was het andersom)!?

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.