Home

Nieuws 2365 x bekeken 3 reacties

Nederlandse mestproductie onder EU-norm

Den Haag - Zowel voor stikstof als voor fosfaat ligt het niveau van de mineralenuitscheiding in 2011 onder het plafond dat de Europese Commissie voor Nederland heeft vastgesteld. Dat berekende het CBS.

De totale productie van dunne en vaste mest daalde in 2011 licht van 72,2 tot 71,4 miljard kilo. De hoeveelheid stikstof en fosfaat nam eveneens af. De stikstofgehalte daalde van 490 tot 477 miljoen kilo N en de fosfaatgehalte van 179 tot 170 miljoen kilo P2O5. De daling wordt veroorzaakt omdat er minder rundvee en pluimvee is in Nederland. Een tweede reden is de lagere stikstof- en fosfaatgehalten van rundveemengvoer. Het lagere mineralengehalten van rundveemengvoer komt door afspraken tussen de rundveesector en mengvoerfabrikanten. Deze afspraken zijn gemaakt in het kader van het voerspoor waarbij het fosfaatgehalte in mengvoer is gelimiteerd.

Het CBS berekent jaarlijks de mestproductie en mineralenuitscheiding van de Nederlandse veestapel.

Laatste reacties

 • John*

  goed nieuws, dat moet in de krant!

 • minasblunders1

  Gelukkig kun je met rekenen alle kanten op.

 • bertes

  oke goed gedaan. het probleem is wel opgelost. maaaaaar, we gaan de eisen verder aanscherpen. het is toch nog niet genoeg.
  (het is toch nooit goed)

Of registreer je om te kunnen reageren.