Home

Nieuws 533 x bekeken

'Nederland handhaaft sterke positie AGF-sector'

Amsterdam - Ondanks moordende concurrentie handhaaft Nederland in Europa een leidende positie in de AGF-sector wanneer het zich toenemend toelegt op meer toegevoegde waarde en nieuwe markten. De aardappelverwerking stijgt zelfs naar recordhoogte. Dat stelt sectoreconoom Food & Agribusiness Thijs Pons van ABN Amro.

In de eerste drie kwartalen van 2012 is de Nederlandse export van groente en fruit gestabiliseerd. Dit kwam vooral door het donkere voorjaar van 2012. Ook in 2013 zal hierdoor minder exportvolume beschikbaar zijn. Daarnaast is er door verhevigde concurrentie vanuit Spanje minder groente en fruit uitgevoerd naar de belangrijkste bestemmingen, zoals Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.
Productdifferentiatie, duurzame productie en het minimaliseren van residuen helpen de Nederlandse export echter tegenover de technologisch minder sterke concurrentie uit Zuid-Europa. De bank gelooft wel dat de Nederlandse importen zullen blijven toenemen en Nederland als doorvoerland belangrijker wordt. Nederland kan de positie handhaven door nieuwe, verre markten aan te boren, van Rusland tot China.
De aardappelverwerking groeit sinds 2006 gestaag, aldus Pons, en in de eerste 10 maanden van 2012 is opnieuw 3,4 procent meer verwerkt dan het jaar ervoor. Hoewel de oogst door een wat kleiner areaal ten opzichte van 2011 krimpt en de opbrengst wat lager ligt, blijft de sector de komende jaren groeien. De vraag naar Nederlandse aardappelen is onverminderd hoog. Net als bij groenten en fruit wordt het voor Nederland cruciaal nieuwe markten aan te boren.

Of registreer je om te kunnen reageren.