Home

Nieuws 623 x bekeken 4 reacties

Moeizame laatste dag klimaatconferentie

Doha - Deelnemers aan de VN-klimaatconferentie in Qatar maken zich op voor een lange nacht. Vrijdag is de laatste dag van de bijeenkomst, maar er zijn belangrijke onderwerpen waar de landen het niet over eens kunnen worden.

Er bestaat onenigheid over de financiering van arme landen en de verlenging van het Kyoto Protocol dat de wereldwijde CO2-uitstoot moeten verminderen. De afspraken die tijdens de conferentie worden gemaakt, moeten de basis vormen voor een klimaatovereenkomst die in 2020 in werking treedt. Een akkoord tussen de 193 landen is cruciaal voor het slagen van de klimaattop.

Ontwikkelde landen zouden onderontwikkelde landen moeten financieren, zodat ook zij een klimaatvriendelijker industrie krijgen. Die financiering zou elk jaar moeten worden verhoogd, maar de crisis in Europa maakt veel landen terughoudend.

Om de CO2-uitstoot van de rijkere landen aan banden te leggen, dient het Kyoto Protocol te worden verlengd. Die overeenkomst loopt dit jaar af. Een eerdere poging tot verlenging tijdens de klimaattop van 2009 in Kopenhagen, draaide uit op een mislukking.

Nederlandse bijdrage

Nederland draagt volgend jaar 200 miljoen euro bij voor het klimaatbeleid. Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu) heeft dat bekendgemaakt op de top. Nederland komt hiermee tegemoet aan eerder internationale afspraken.

Nederland zal volgens Mansveld in de komende jaren alles in het werk stelen om bedrijven en kenniscentra te stimuleren bij te dragen aan de bestrijding van het klimaatprobleem. Ook worden zij aangespoord hun kennis en ervaring hiervoor in te zetten. "Betrokkenheid van bedrijven en kennisinstellingen vervult een sleutelrol in de Nederlandse strategie'', zei Mansveld.

Laatste reacties

 • Hans Biemond

  ZIJN POLITIEKE FIGUUREN NOU ECHT ZO DOM DAT ZE NIET ZIEN DAT DIT HELE KLIMAAT PROBLEEM EEN VERZINSEL IS

 • ...............

  Nee, maar zo zit er nog eens een leuk reisje in.

 • minasblunders1

  Jawel, zo dom zijn ze wel. En wat nog erger is: ze hebben nog steeds niet in de gaten dat geldsmijterij niet meer kan in deze tijd.

 • schoenmakers1

  voor hun kan het best, ik heb nog steeds niet gehoord dat er werkelijk gekort gaat worden in de politiek zelf

Of registreer je om te kunnen reageren.