Home

Nieuws 389 x bekeken

Lamy: voor Bali echte stappen zetten

Genève – Directeur-generaal Pascal Lamy eist dat lidstaten van de WTO in 2013 grote stappen zetten richting een nieuw wereldhandelsakkoord. Volgend jaar december moet volgens de Fransman tijdens de negende ministeriële WTO-conferentie in Bali een duidelijk signaal worden gegeven dat een akkoord binnen handbereik is.

 

Lamy, die zelf voor november 2013 aftreedt, noemt verdere handelsliberalisering een essentieel ingrediënt voor herstel van de wereldeconomie. Eerder stelde de internationale handelsarbiter de verwachte groei van het handelsvolume in 2013 naar beneden bij van 3,7 naar 2,5 procent. Het risico bestaat dat bij een stagnerende wereldeconomie meer landen teruggrijpen op handelsbeperkende maatregelen in bijvoorbeeld de landbouw.
Volgens Lamy is het hoopgevend dat de “onderhandelingspetten weer zijn opgezet”, maar tegelijk zijn er serieuze conflicten in de naleving van de bestaande WTO-regels opgetreden. Lamy noemt geen landen maar lijkt impliciet te wijzen op conflicten tussen bijvoorbeeld de EU met Argentinië en Rusland. Laatstgenoemde houdt varkens uit de EU tegen vanwege Schmallenberg, een virus in de koeien en schapensector.
Lamy zegt bewust deadlines te vermijden. Eerdere deadlines voor duidelijke progressie, waaronder ‘eind 2011’ werden gebroken. Wat Lamy betreft houdt een nieuwe deal invloed op alle sectoren. Eerder is de landbouw wel genoemd als een dossier dat dusdanig lastig is om overeenstemming over te bereiken, dat het beter in de ijskast kan worden gezet. De landbouw is goed voor 7 procent van de wereldhandel.

Of registreer je om te kunnen reageren.