Home

Nieuws 1952 x bekeken 4 reacties

LEI: geef boeren ondernemersruimte

Den Haag - De nieuwe staatssecretaris van landbouw, Sharon Dijksma doet er goed aan om ondernemers de ruimte te geven om te ontwikkelen door innovatiegelden beschikbaar te stellen aan de land- en tuinbouw. Dat advies zou LEI-onderzoeker Bert Smit willen geven, naar aanleiding van de presentatie van de inkomenscijfers van van de land- en tuinbouw.

"Het huidige kabinet is iets minder zuinig op de toeslagrechten dan het vorige kabinet. De 800 miljoen euro aan toeslagrechten die de Nederlandse land- en tuinbouw ontvangt, wil de sector graag behouden. Maar dat is heel lastig met kortingen op de EU-begroting, op het landbouwbudget en door de herverdeling van de bedragen tussen de lidstaten", zegt Smit. "Alles duidt erop dat de Nederlandse toelage zal verlagen, terwijl de toeslagen voor veel sectoren, zoals de kalverhouderij, zetmeelteelt en de intensieve melkveehouderij van belang is." Om de sector toch overeind te houden zou het goed zijn om de ondernemers ruimte te geven om te innoveren.

Laatste reacties

 • schoenmakers1

  zorg maar voor een gelijk speelveld in europa, nertsen, zeugen, gewasbeschermingsmiddelen, arbeid, en misschien nog wel meer, hebben we veel meer aan en dan kunnen we de hele wereld aan. Misschien ook nog een consument die ons waardeerd

 • politiek

  Inderdaad denk ik ook dat veel gelden van die 800 miljoen veel beter benut kunnen worden als op de huidige manier. Vele gelden gaan nog veel teveel naar de meer grotere vermogende bedrijven. Met al veel eigen kapitaal dus ! . Bedragen van meer als 150.000 euro per jaar per bedrijf ! . Wie kan dat verdedigen. ! Veel beter kun je die 800.000.000 euro benutten om eerlijke duurzame agrarische productie te stimuleren. Ook dus op de varkens en kippen boerengezins bedrijven. Totaal onduidelijk is het waarom het altijd muisstil is als het over die toedeling of verdeling gaat van die grote subsidiestromen waarmee je een ontwikkeling kan stimuleren. Van die belangenbehartigers in de agrarische sector hoor je nooit iets over dit onderwerp. Muisstil dus. Zijn mogelijk die bestuurders bang om als persoon subsidiebenutting te verliezen vraag ik me af ? . Maar eigenijk kan en mag dat niet. Ze zitten er immers niet voor zichzelf maar voor de sector. En hopenlijk ook nog niet eens voor de eigen sector. Rundveebestuurders dus ook opkomen voor belang van de gezinsbedrijven van varkens en kippen die streven naar een eerlijke en duurzame boerderij. Algemeen bekend is dat juist de rundveehouders een zeer groot voordeel hebben in aantal in besturen van belangengroeperingen als de LTO, de ZLTO, de LTO Noord, de LLTO.
  Hopenlijk houdt staatssecretaris Landbouw Sharon Dijksma rekening met dit gegeven als ze aan die tavel zit met de belangenbehartigers om de gelden te verdelen. !

 • heracles

  De varkens en kippenboeren worden al gesteund, en wel met goedkoop voer.Doordat de akkerbouw jaren voor of onder kostprijs heeft moeten werken konden de veehouders zo groot worden. Dus het zou wel erg vreemd zijn dat akkerbouwgeld nu ineens van iedereen zou moeten zijn.Dit geld moest voor 60% de prijsverlaging (door EU)van tarwe(bieten) compenseren. Of willen de dames en heren hetzelfde doen als de koeieboeren met hun maispremie gedaan hebben.(money for nothing) Ze hebben er nooit inkomstenverlies aan gehad maar wel premie!

 • bankivahoen

  Kippen en vooral varkensboeren steunen akkerbouwers met spotgoedkope mest op hun akkers is ook een uitleg.Afgunst is een lastig obstakel voor veel boeren zoals heracles@ hier betoogt! Kijk liever naar de hypotheken die er rusten op een varkens/kippenbedrijf.

Of registreer je om te kunnen reageren.