Home

Nieuws 477 x bekeken

‘ICE wil Liffe overnemen’

Atlanta – Grondstoffenbeurs ICE wil de beurs van New York, de NYSE Euronext, overnemen. Dat melden verschillende Amerikaanse media.

Door de deal zou ICE ook de agrarische termijnhandel Liffe in handen krijgen en beter de concurrentie met CME Group aankunnen. Laatstgenoemde runt de termijnmarkt voor agrarische grondstoffen in Chicago.

ICE deed twee jaar geleden samen met de beurs voor technologiebedrijven Nasdaq een bod op NYSE Euronext, maar de overname werd door mededingingsautoriteiten afgekeurd. Ook de Duitse beurs bood destijds op NYSE Euronext, maar deze werd ook niet toegestaan. NYSE Euronext is interessant omdat zakendoen door verschillende landen door reguleringsinstanties lastiger wordt gemaakt vanwege de onzichtbaarheid en hoge risico’s.
De NYSE Euronext is eigenaar van de grootste effectenbeurs ter wereld in New York maar is ook eigenaar van de agrarische Liffe-beurzen in Londen en Parijs. In Parijs wordt onder meer maaltarwe, brouwgerst, mais, koolzaad en magere melkpoeder verhandeld. Vanuit Londen wordt de handel in witsuiker, voertarwe, cacao en koffie vorm gegeven.

Liffe is het echte doel, aldus bronnen in de markt, ook omdat Eurex te duur en lastig zou zijn. Eurex is eigendom van Deutsche Börse, dat het onderdeel nooit apart zal verkopen. Eurex wordt vanuit Frankfurt geleid en kent contracten voor melkpoeder, boter, wei, varkens, biggen en aardappelen.
ICE is van oudsher sterk in de handel in olie, gas, CO2-emissierechten, metalen en suiker en in mindere mate gerst en katoen. ICE lanceerde in 2012 in de VS termijncontracten tarwe, mais en soja die qua voorwaarden vrijwel identiek zijn aan contracten in Chicago. Het handelsvolume bleef tot nu toe echter enorm achter bij de concurrentie. CME Group deed een tegenaanval door de opening van een agrarische termijnmarkt in Londen voor te bereiden.
ICE waardeert NYSE Euronext op 33 dollar per aandeel, een premie van meer dan 33 procent op de eindkoers van woensdag. Het overnamebod zou daarmee 8 miljard dollar (6 miljard euro) waard zijn. Zakenbank UBS uit Zürich schrijft in een notitie aan klanten dat ICE en NYSE Euronext weinig overlap kennen en daarom goed toestemming kunnen krijgen van de mededingingsautoriteiten. ALs ICE NYSE Euronext overneemt ontstaat voor CME Group voor het eerst in decennia een serieuze tegenstrever met wereldwijde uitstraling.

Of registreer je om te kunnen reageren.