Home

Nieuws 696 x bekeken

FloraHolland verkleint organisatie

Aalsmeer – FloraHolland schrapt volgend jaar 140 van de 3.200 arbeidsplaatsen. Het betreft 100 logistieke banen en 40 andere functies. De ingreep is volgens de grootste bloemenveiling ter wereld nodig omdat de inkomsten dalen. De aangesloten telers en handelsbedrijven doen meer zaken buiten de marktplaats om.

De verkleining van de organisatie vindt plaats via natuurlijk verloop en dus zonder gedwongen ontslagen. FloraHolland is eigendom van 5.000 leden-bedrijven waarvan 750 zich buiten Nederland bevinden. Ze doen meer direct zaken met de detailhandel of verkopen buiten de klok om via beeldschermen in 'dealingrooms' in het eigen bedrijf.
De opbrengsten vallen volgens FloraHolland, dat de cijfers bekendmaakte tijdens de algemene ledenvergadering, volgend jaar 5 miljoen euro lager in. De kostenreducties die nu zijn gepland, compenseren het verlies aan inkomsten niet volledig en op termijn worden nog eens circa 100 arbeidsplaatsen geschrapt.
In 2013 verwacht FloraHolland een bedrijfsresultaat te boeken van 10,5 miljoen euro. De onderneming heeft geen winstoogmerk maar zegt 15 miljoen euro winst nodig te hebben om te kunnen blijven investeren in optimale dienstverlening. De cijfers leidden al tot de afkondiging van een bouwstop. De totale investeringen dalen van 89 miljoen euro naar 55 miljoen euro volgend in 2013.
Positief is dat FloraHolland verwacht dat de omzet volgend jaar 2 procent groeit tot 4,39 miljard euro. Het volume dat via de marktplaats wordt aan- en afgevoerd groeit met eenzelfde percentage en de veiling rekent op gelijkblijvende prijzen.
De leden gingen tijdens de algemene ledenvergadering akkoord met wijziging van de statuten die productspecifieke promotie mogelijk maakt. Daarmee neemt de veiling een taak over van het Productschap Tuinbouw, dat volgens de plannen van het kabinet ophoudt te bestaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.