Home

Nieuws 344 x bekeken

FAO pleit voor landbouwinvesteringen

Rome – Veel meer en slimmere landbouwinvesteringen zijn nodig om de honger wereldwijd te bestrijden. De overheid moet daarbij het voortouw nemen als geldverstrekker of coördinator.

Dat concludeert de Wereldvoedselorganisatie FAO in het rapport 'The State of Food & Agriculture'.  Juist daar waar investeringen zijn achtergebleven in de laatste decennia bestaat een groot probleem iedereen te voeden.

De landen die de meeste progressie hebben geboekt bij het opvoeren van de productie en het bestrijden van honger, zijn ook precies de landen die het probleem planmatig en met veel investeringsgeld hebben aangepakt. Lang bestond internationaal de trend dat overheden zich terugtrokken en de ontwikkeling aan de markt overlaten. Dat lijkt in het geval van de landbouw niet goed te hebben gewerkt.
Boeren in landen met een laag tot middelgroot inkomen investeren jaarlijks nauwelijks meer dan 100 euro, aldus de FAO. Daarmee dragen boeren zelf vier keer zoveel bij dan de overheid en meer dan 50 keer meer dan internationale donoren en internationale beleggers. Boeren zouden veel meer moeten en kunnen investeren als er niet zoveel corruptie, onduidelijke eigendomsregels en hoge heffingen zouden zijn.
De FAO stelt ook dat internationale  hulporganisaties zich veel meer zouden moeten richten op landbouwonderzoek gericht op hogere productie, educatie en het aanleggen of verbeteren van plattelandswegen. Subsidies op productiemiddelen zoals kunstmest betalen zich veel minder terug, aldus de FAO, omdat deze door het politieke klimaat toch vooral de plattelandselites ten goede komen.

Of registreer je om te kunnen reageren.