Home

Nieuws 975 x bekeken

EU-ambtenaar: hervorming eerste pijler GLB uitstellen

Brussel - De hervorming van het toeslagrechtensysteem wordt mogelijk uitgesteld tot 2015. Dat zegt een hoge ambtenaar van de Europese Commissie, aldus nieuwswebsite Agra Europe.

Volgens Gwilym Jones, lid van het kabinet van landbouwcommissaris Dacian Ciolos, is de ingangsdatum van 1 januari 2014 als gevolg van de voortslepende onderhandelingen onhaalbaar geworden. Het nieuwe plattelandsbeleid zou dan wel al van kracht kunnen worden, mits er in de eerste helft van het komende jaar een akkoord wordt gesloten.
Ciolos zelf houdt zich nog op de vlakte over de kwestie, maar lijkt uitstel niet uit te sluiten. "Onze prioriteit is om een politiek akkoord te sluiten over het beleid tot 2020, liet hij gisteren bij monde van een woordvoerder op Twitter weten. "De Commissie zal in actie komen als een overgang in 2014 nodig is."
Nederland zou uitstel van de hervorming van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) goed uitkomen, vindt LTO-voorzitter Albert Jan Maat. Hij heeft sinds het mislukken van de begrotingstop eind vorige maand herhaaldelijk gepleit voor uitstel tot 2015. Vrijdag, een dag na het vertrek van staatssecretaris Co Verdaas, deed hij nogmaals die oproep.

Of registreer je om te kunnen reageren.