Home

Nieuws 5395 x bekeken 37 reacties

Dijksma staatssecretaris van Economische Zaken

Den Haag - Voormalig Tweede Kamerlid en staatssecretaris van Onderwijs Sharon Dijksma (PvdA) wordt de nieuwe staatssecretaris van Economische Zaken.

Zij volgt haar partijgenoot Co Verdaas op, die anderhalve week terug aftrad na ophef over zijn declaratiegedrag als gedeputeerde in Gelderland.

Ingewijden hebben dat zaterdagavond gemeld. Dijksma heeft maandag een gesprek met premier Mark Rutte. Daarna wordt haar benoeming naar verwachting officieel.

Dijksma, geboren in Groningen op 16 april 1971, loopt al lang mee in de Haagse politiek. Ze zat van 1994 tot 2007 voor de PvdA in de Tweede Kamer, nadat ze daarvoor al voorzitter van de Jonge Socialisten was geweest. Van 2004 tot 2007 was Dijksma vicefractievoorzitter en in die functie de rechterhand van toenmalig partijleider Wouter Bos.

Dijksma werd in 2007 staatssecretaris van Onderwijs in het kabinet-Balkenende IV, met CDA en ChristenUnie. Na de val van dit kabinet in 2010 zat ze tot 2012 opnieuw in de Tweede Kamer. Bij de laatste verkiezingen stelde ze zich niet meer verkiesbaar. Ze was eerder dit jaar ook in beeld als burgemeester van Nijmegen, maar die functie ging naar CDA’er Hubert Bruls.

Dijksma is getrouwd en heeft twee kinderen.

Laatste reacties

 • Hogman1

  Na het Verdaasdebakel willen ze nu een politiek zwaargewicht.

 • politiek

  Haar collega Kamp heeft al een goede start gemaakt door ,, de Wereld,, te willen veroveren met duurzame agrarische producten. Dat ,,veroveren,, is Nederland wel eigen.
  Hopenlijk ook het maken van die eerlijke duurzame agrarische producten, anders valt er n.l. niets te veroveren.
  Dan blijft het doodgewoon bij wat invoer en doorvoer van bulk waar geen marge meer tussenzit als je alle nadelen mee gaat rekenen.
  Dijksma, succes toegewenst.

 • Mozes

  Zal ze bij de volgende Prinsjesdag nog steeds die rode hoed ophebben of heeft ze dan een cowboyhoed op?
  Verder is dit wel de laatste persoon waar ik aan gedacht heb voor deze functie. Ik heb geen flauw idee wat we van haar kunnen verwachten.

 • Hogman1

  Ze heeft in ieder geval geen ervaring met het bedrijfsleven ... dus dat is weer ideaal voor de post van staatssecretaris van Economische zaken .
  Niet te hopen dat Opstelten teveel heeft gedeclareerd want ik heb gehoord dat ze Holleeder ambieren

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • marieke1

  Zeer verbaasd

 • ikkethuis

  als zij de belangen moet verdedigen in brussel van de nederlandse boeren en tuinders, heb ik er een hard hoofd in. De sector begint steeds meer een los aanhangseltje van de politiek te worden.

 • agri2

  Daar hebben we dan massaal VVD voor gestemd, en wat krijgen we .....

 • Nines

  ik stem voor een politieke staatsgreep van een boerenorganisatie... want het zooitje ongeregeld in den haag wordt steeds ongeregelder.

 • utkennet

  Voor mij was dit de tweede keer VVD. De eerste keer krijg je van Aartsen en nu dit geval......
  Een ezel staat zich geen derde keer aan dezelfde steen.

 • Baars008

  Ongelooflijk waarom deze vrouw voor deze post wordt gevraagd. Ze zal best haar kwaliteiten hebben maar ze heeft totaal geen kennis en ervaring op het gebied van land- en tuinbouw. De mensen die het CDA hebben laten vallen afgelopen verkiezingen worden bedankt!

 • aarthamstra1

  Heeft ze nu een bont kraagje van ( nerts of nep) om ?

 • Nines

  Baars008;
  alsof het CDA zo'n fantastisch beleid heeft voor de landbouw. Ze geven openlijk aan dat ze tegen megastallen zijn. Ze kunnen ook wat genuanceerder omgaan met hun achterban.

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • a.rieks1

  gelukkig heb ik niet op dit kabinet gestemt anders zat ik nu met RODE kaken van schaamte te lezen

 • alco1

  Gezien haar totale onbekendheid op landbouw gebied, zal ze de massa media wel volgen. Aan ons de taak de burger de waarheid te vertellen, zodat we de economie kunnen blijven steunen, het welzijn van de dieren, b.v. zoals dat van de nertsen niet te grabbel laten gooien door productie overname door landen waar de mensenrechten nog niet nageleefd worden en laten zien dat voedselveiligheid de hoogste prioriteit heeft.

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • politiek

  Vreemde reacties op Sharon Dijksma. Ze is bij vele al veroordeeld voordat ze officieel is benoemd. Zie het als een grote kans nu er iemand komt die hopenlijk een frisse kijk heeft op de sector. Uiteraard mag je haar wel kritisch volgen wat mogelijk kansen gaat geven in vele sectoren in de landbouw/veehouderij. Dat de huidige situatie op vele bedrijven , met name veel boeren gezinsbedrijven bijzonder triest is kan je haar niet aanrekenen.

 • heracles

  De ambtenaren van het ministerie wacht de mooie taak om sharon naar hun eigen inzicht te kneden...Nu maar hopen dat er ook nog ruimte is voor wat boerenbelangen.

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • bankivahoen

  Dramatisch dat dit Nederlandse boeren weer moet overkomen , zo'n geval is in ieder geval goed in staat de agrarische sector verder te decimeren.Politiek@ ziet haar wel zitten ,iemand die de sectoer opruimt is altijd welkom in zulke kringen,nietwaar? Tijd voor een goeie hongerwinter!

 • bankivahoen

  Ik bedoel sector.

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • aarthamstra1

  Het perfecte slachtoffer voor onze boerenbedrog organisaties.
  Of zou ze onderzoek gaan doen naar de praktijken van VION onze boerenbedrog organisatie ,Die tegen wil en dank nog altijd b.v. het alleen recht heeft op verwerking van kadavers.

 • BoB de Bakker

  Het lijkt mij beter dat ze op economische zaken de portefeuilles tussen minister en staatsecretaris gaan herverdelen. Misschien is dit een kans voor totale vrije markteconomie! Heeft de minister of staatssecretaris toch het nakijken.
  @Politiek, hoe kun je nu positief zijn over iemand die al eens al statssecretaris heeft gefaald en als burgemeester niet aan de bak komt.

 • Jaap 109

  Ze heeft nog nooit een schop in de grond gezet!! Vanaf het begin in de politiek, dan heb je naar mijn mening geen enkele feling met het bedrijfsleven c.q. landbouw. Zij is niet in staat om onze belangen in Brussel te behartigen dus Rutte laat je niet verleiden door de PvdA en weiger haar. Hier komt niets geen goeds van.

  Kijk uit Mark!!!!

 • joopi

  Het is in ieder geval wel duidelijk dat de heer samson er alles aan doet om de landbouw vooral niet aan een capabel bewindspersoon te helpen.

  PVDA- lid check

  Niet capabel bewezen te zijn in eerdere functies check

  Geen enkele ervaring met landbouw check

  Die moeten we hebben om de landbouw er de komende 4 jaar in ieder geval niet op vooruit te laten gaan moet samson gedacht hebben

 • Frans-Jan

  Een stem op Rutte bleek een stem op Samson..... Weet niet wat we van deze staatssecretaris kunnen verwachten maar dat weten ze in den haag ook echt niet. Het is wel een blijk van minachting voor de sector om zo staatssecretarissen te benoemen, oh Verdaas weg nou doe dan Dijksma maar want die moet nog een baantje hebben nou ze geen burgemeester van nijmegen is geworden........

 • joannes

  Misschien gewoon een aanstelling om het oude LNV in ¨check¨ te houden. Voorheen bolwerk waar de maatschappij dacht last van te hebben, zoals WD en PvdD rond toeterden, en de PvdA relatief minder invloed had, is hiermee radicaal gecorrigeerd. De ambtenaren moet eerst hun staatssecretaris opleiden voordat ze weer een stem krijgen, en...... daarbij zal ze altijd de kleur van haar historie meedragen. Een kleur die nu niet bepaald agrarisch georienteerd is!

 • lub tuf

  ze heeft gelukkig niet in wageningen gestudeerd,dus is nog niet gehersenspoeld

 • Woody

  Volledige minachting agrarish Nederland kan vvd deel met landbouw achtergrond niet masaal bij Rutte aan bel gaan trekken. landbouworganisaties en werkgevers gewoon bij voorbaat elke samenwerking met deze totaal incompete mislukte politicus weigeren is gewoon actie van pvda om landbouw in dit land kapot te maken voor mijn part boeren protesten in Den Haag . De maat is vol.

 • trekker123

  Volgens mij kan ze heel keurig politiek correcte praat verkopen. Een van het soort dat je overal neer kunt zetten. Laat zich informeren door de ambtenaren die het beleid bepalen en dat kan ze in de kamer vast wel met mooie volzinnen omschrijven. Een soort doorgeefluik zonde enige eigen inbreng. Dat heet dan in de politiek dat als je de methodiek beheerst je die op alle onderwerpen kunt toepassen. Wordt er iemand neergezet die toevallig ook wat van landbouw zou weten dan heet het dat die de sector een beetje gaat zitten beschermen. En dat is het laatste waar de politieke elite, inclusief de VVD oren naar heeft.

 • Mozes

  Dat ze niets van landbouw weet is misschien wel een voordeel. Dan is ze met intensief lobbywerk misschien nog wel te sturen.
  Wat minachting voor de landbouw betreft moet ze het wel erg bont maken als ze van Aartsen en Brinkhorst wil overtreffen.

 • Frenske

  Alsof die CDA ers het de laatste jaren zo goed hebben gedaan,jullie weten allemaal dat er de heel veel gezinsbedrijven het loodje hebben gelegd en daar heeft het CDA en VVD aan mee gewerkt,zelfs het voortouw genomen.
  Misschien is een frisse wind wel eens goed voor de sector.

 • info104

  We moeten haar als sector zo snel als mogelijk naar onze bedrijven halen en daar de omstandigheden waaronder we ons brood moeten verdienen laten zien, en niet eerst ons bedrijf oppoetsen als zij komt maar zo realisties mogelijk de regelgeving aan haar tonen en of bespreken zodat ze een goed beeld van een boer anno 2013 voor ogen krijgt, en ziet de omstandigheden en de werkdruk met eigen ogen voelt.
  Het zou zo moeten zijn dat regerings mensen een dag in de week zich op en rond de werkvloer begaven waarvoor ze hun inwoners vertegenwoordigen om een indruk te krijgen van iedere nederlandese ondernemer, dat zou de besluitvorming zeer ten goede van de maatschappij waarin een ieder op zijn manier een bijdragen aan leverd, en dan bedoel ik niet alleen de agrarische sector maar alles.

 • politiek

  Info104, Ik begrijp je volledig. Mogelijk dat Ruben en Alco1 daar ook aan mee willen werken. Daar aan toegevoegd enkele van de ,,oppositie,, veehouderij. Ook dat zijn inwoners van het ontwikkeld en volwassen Nederland waar Dijksma rekening mee met houden.
  Ik denk ook niet dat het goed is als Staatssecretaris Sharon Dijksma met enkel belangenbehartigers als een (Z)LTO en vakbonden praat en zich laat leiden.
  Uw plan dat die regerings mensen een dag in de week bij de boer op de werkvloer moeten komen werken is minder geslaagd. Vergis je niet dat de echte, oprechte politieke bestuurders overal vrij snel een goed ,,gevoel,, in kunnen hebben.
  Niet te snel oordelen dus ! .

 • info104

  Dat bestuurders heel erg goed moeten zijn geinformeerd staat voor mij bovenaan ,hoe kun je anders een goede beslissing nemen ,iets waar ik niks of te weinig van weet kan ik geen goed oordeel over vellen ,een rechter verdiept zich ook heel goed in de materie waarover hij recht moet spreken, zo hoort een politicus zich heel goed orenteren op de zaken waarvoor hij of zij verantwoordelijk is, dit diend zeker ook op de werkvloer te gebeuren en niet op een kantoorstoel , nu heb ik geschreven 1 dag in de week (van de 5 werkdagen) dat is zeker niet te veel , maar ik merk vaak aan veel (geleerde mensen) dat ze het vaak beter denken te weten dan de man op de werkvloer, ik weet zeker dat dat in veel gevallen niet zo is. Het spel van een goed draaiende samenleving moet door ieder mens die er zijn werk in heeft gezamelijk te worden bedreven en staan we hierbij op dezelfde trede van de ladder.

Laad alle reacties (33)

Of registreer je om te kunnen reageren.