Home

Nieuws 2516 x bekeken 5 reacties

Dijksma: samen met de sector aan de slag

Den Haag - Sharon Dijksma (PvdA) heeft er zin in om als staatssecretaris van Economische Zaken aan de slag te gaan. Dat zei de opvolger van staatssecretaris Co Verdaas vanmiddag na een gesprek met premier Mark Rutte.

Dijksma kijkt er naar uit om met de agrarische sector in gesprek te gaan over alle thema’s die spelen. ”De agrarische sector is een belangrijke sector, als tweede exporteur ter wereld. Dat wil ik graag behouden, met meer ruimte voor duurzame en innovatieve landbouw”, zegt Dijksma. ”Ik denk dat je als ervaren bestuurder het beste kan functioneren wanneer  je ook je oor te luister legt bij de sector”, zegt Dijksma die benadrukt dat ze samen met de sector aan de slag wil.

De voordracht van Dijksma is een verrassing. Ze heeft veel ervaring als Kamerlid en was staatssecretaris, maar heeft geen band met de landbouw en natuur. Dit wekt in de Kamer en landbouw enige bezorgdheid. Ervaringen met eerdere bewindspersonen die geen ervaring in de sector hadden, zoals Jozias van Aartsen, Laurens-Jan Brinkhorst en Geke Faber, waren voor de sector niet altijd positief.

PvdA-landbouwwoordvoerder in de Tweede Kamer, Sjoera Dikkers, verwacht geen problemen. ”Ze heeft laten zien dat ze zich snel kan inwerken in verschillende dossiers. Ik verwacht ook geen enkel probleem bij het inwerken”, aldus Dikkers die haar typeert als een collegiale politicus, die scherp en vasthoudend is.

CDA-Kamerlid Jaco Geurts zegt met belangstelling uit te kijken naar de samenwerking. ”Maar ik vraag me wel af of ze kennis heeft van de sector en haar talen spreekt. Met name voor de onderhandelingen in Brussel is dit van groot belang.”

SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf vindt het niet direct bezwaarlijk dat Dijksma geen landbouwkennis heeft. ”Dat had ik ook niet toen ik in de Kamer kwam. Het belangrijkste is dat je het onderwerp leuk vindt en dat je er open voor staat”, vindt Dijkgraaf. Hij is wel bezorgd of ze een goede afweging kan maken tussen milieu en verduurzaming van de sector enerzijds en het inkomen van de ondernemers anderzijds. ”Ik heb haar nog niet kunnen betrappen op zorg voor ondernemers die het moeilijk hebben”, zegt Dijkgraaf.

SP-Kamerlid Henk van Gerven noemt de voordracht verrassend. ”Ze is een onbeschreven blad op landbouwgebied, maar dat wil niet zeggen dat ze geen staatssecretaris kan worden. Maar het is na de affaire Verdaas wel begrijpelijk dat de PvdA iemand voordraagt die ze heel goed kennen. De vraag is hoe betrokken ze is bij de sector. Als ze begint met het standpunt dat het een klus is die geklaard moet worden, kan ze het beter niet doen.”

LTO Nederland spreekt van een ervaren politica. Haar gebrek aan ervaring in de agrarische sector noemt LTO een aandachtspunt. ”Maar ze is jong en ambitieus en zal zich zonder twijfel snel eigen willen maken wat er in de land- en tuinbouw speelt.”

Natuurmonumenten reageert positief. “We vertrouwen erop dat zij zich met voortvarendheid inwerkt in het natuurbeleid”, zegt directeur Jan Jaap de Graeff.

Laatste reacties

 • politiek

  Hopenlijk gaat ze zich extra inzetten voor de gewilde boerengezinsbedrijven met eerlijke duurzame producten i.p.v. dat bulk-mega-gebeuren waar geen markt voor is met winstmarge.

 • schoenmakers1

  hopelijk gaat ze zich inzetten voor een sterke landbouw, en laat de natuur volledig vallen, daar is toch geen markt voor

 • geen boer

  tsja, in het Haagse lijkt alleen binnen de SGP nog boerenverstand te zijn. Jammer. Wat kunnen we nu anders dan haar het voordeel van de twijfel geven. Dat ze geen vakkennis heeft is jammer, maar het grootste nadeel is toch dat ze een zeer mager CV heeft, en in haar ruime verleden als politica niks voor elkaar gekregen heeft. Sterker nog, ze heeft als incapabel stilletjes het veld moeten ruimen.
  Het feit dat juist zij, vanuit werkloosheid, eventjes landbouw krijgt toegeworpen, wat zegt ons dat over de importantie die de landbouw bij de werkelijke machthebbers nog heeft? Misschien moeten we ons dáár de échte zorgen om maken....

 • politiek

  Ik ben het met ,,geen boer,, eens dat inderdaad binnen SGP nog het oprechte boerenverstand aanwezig is dat een zeer ruime visie heeft op de gehele agrarische sector. ( inclusief het belang van de boerengezinsbedrijven dus ).
  Dat neemt niet weg dat andere belangen zoals voedselveiligheid en belang welzijn dieren ook belangen zijn die terecht door andere partijen hoog op de aandachtslijst staan.
  Die partijen kennende zal Sharon Dijksma als ervaren politicus , echt wel luisteren naar de inbreng van die partijen.

 • Mozes

  Geen boer, u slaat de spijker op de kop.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.