Home

Nieuws 1252 x bekeken 3 reacties

Denktank: combineer logistiek van biologisch en gangbaar

Den Haag - Combineren van logistieke ketens van gangbare en biologische producten komt de duurzaamheid ten goede en bespaart kosten.

Dat zegt de Nationale Denktank - waarin 21 talentvolle academici gezamenlijk hebben gezocht naar duurzame oplossingen in de voedselindustrie. De ideeën van de denktank zijn maandag gepresenteerd. Het zogenoemd bijmengen van biologische en gangbare producten in dezelfde logistieke ketens kan de kosten van biologische producten enorm verlagen.

Volgens de denktank is de biologische kip in de supermarkt nu ongeveer vier keer zo duur als gangbare kip. Een groot deel van de meerprijs zit it de logistieke keten, die apart gehouden wordt van de gangbare keten. De denktank zegt dat  de duurzame kip goedkoper wordt als die kan meeliften in de gangbare logistieke keten - in het jargon van de denktank bijmengen genoemd.

Volgens berekeningen van de denktank kan het vleesaanbod in 2020 in supermarkten volledig duurzaam zijn, met een prijsstijging die voor grote groepen consumenten acceptabel is. "Het bijmengprincipe kan daarnaast ook toegepast worden op ander voedsel, zoals groenten, fruit of melk", aldus de denktank.

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel en de Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI)  reageren enthousiast op de ideeën van de denktank. Volgens Philip den Ouden, directeur van de FNLI sluit het idee van het bijmengprincipe goed aan bij het idee dat in alle ketens verduurzamingsstappen moeten worden gezet en duurzaamheid niet op het niveau van individuele producten moet worden bekeken.

De denktank heeft ook het idee gelanceerd om een voedselpaspoort te introduceren, waarin product- en procesinformatie digitaal wordt opgeslagen, zodat verwerkende schakels in de keten in staat zijn de herkomst en de milieudruk van tussenproducten te achterhalen. Zowel producenten als consumenten kunnen op grond van het voedselpaspoort keuzes maken voor duurzame producten.

Marc Jansen van het CBL zegt dat het ontsluiten van alle beschikbare informatie steeds belangrijker wordt. "De denktank heeft hier een aantal relevante oplossingen voor gepresenteerd."

Laatste reacties

  • John*

    dus eigenlijk heel simpel het invoeren van een bio taks waarmee biologische bedrijven gesubsidieerd worden. met de subsidie kan de productie zoetjes aan verhoogd worden en deze van gangbaar overnemen. dus al het eten in de winkel naar btw van 21% en die 15% extra btw investeren in de omschakeling naar de biologisch. Al die biologische producten kunnen best in een winkel verkocht worden want verschil tussen smaak en kwaliteit van het product is er toch niet.

  • John*

    denk dat de maatschappelijke wens van de burger om biologisch te gaan produceren in een keer weg is :-D

  • W Geverink

    Biologisch is politiek correct maar dat maakt het niet automatisch duurzaam. In dit geval moet een 'duurzaam' bio product dus mee liften met de super efficiente logistiek van de zogenaamd niet duurzame producten. Ik denk dat de denktank het eerst eens moet worden over wat het verschil is tussen politiek correct en duurzaam.

Of registreer je om te kunnen reageren.