Home

Nieuws 1046 x bekeken

China wil meer doen voor boeren

Beijing – De Chinese regering wil landbouwsubsidies opvoeren en de groei van de welvaart op het platteland gelijke tred laten houden met steden. Er mogen geen twee China’s zijn met twee snelheden.

Dat heeft de regering bekendgemaakt tijdens een jaarlijkse conferentie, aldus staatspersbureau Xinhua. In het verleden lag de focus op het bevorderen van verstedelijking. De trek van mensen van het versnipperde platteland naar stedelijke kernen wordt door het communistische bewind gezien als een manier om consumptie aan te jagen en snel grote aantallen mensen te kunnen aansluiten op scholing maar ook netwerken voor water en energie.
De nieuwe doelen lijken een weerspiegeling van de voorkeuren van Li Keqiang, die in maart het premierschap over neemt van Wen Jiabao. Li zou ook pleiten voor een betere beloning van boeren wanneer hun land moet worden gekocht voor huizenprojecten of nieuwe wegen of spoorlijnen. De aankoop is niet vrijwillig en leidde soms tot protesten waarbij duizenden boeren dagenlang zich roerden.
In China is het economische verschil tussen stad en platteland enorm. Salarissen in steden liggen drie tot vier keer hoger dan op het platteland.

Of registreer je om te kunnen reageren.