Home

Nieuws 1469 x bekeken

Bestemmingsplan Dalfsen leidt tot krappe bouwblokken

Dalfsen – LTO Noord afdeling Dalfsen vindt dat het ontwerp bestemmingsplan voor het buitengebied de uitbreidingsmogelijkheden voor agrariërs te veel beperkt. De belangenorganisatie pleit voor meer ruimte op het bouwblok en zet daarom de lobby bij de gemeenteraad in.

“De landbouw is in Dalfsen een essentiële drager van het buitengebied”, aldus voorzitter Jan Jansen Holleboom van LTO Noord Dalfsen. “Om het buitengebied van Dalfsen mooi en sterk te houden, moet de gemeente juist ruimte bieden aan ontwikkeling van de landbouwsector.”  De LTO Noord-afdeling stelt dat de gemeente in een aantal gebieden meer beperkingen stelt aan verruiming van het bouwblok.
Soms mag het bebouwde oppervlak van een bouwperceel 1,5 hectare bedragen, in andere gevallen 1 hectare. LTO Noord afdeling Dalfsen vindt dat voor het hele buitengebied het bebouwde oppervlak moet worden verruimd naar 1,5 hectare en dat bedrijven binnen de gemeente dezelfde uitbreidingsmogelijkheden moeten hebben.
“De schaalvergroting in de agrarische sector zal blijven toenemen. Ook het dierenwelzijn vraagt in de toekomst  meer ruimte per dier. De gemeente kan in het bestemmingsplan niet om deze ontwikkelingen heen”, aldus Jansen Holleboom.
Volgens hem is ruimte ook van belang om ervoor te zorgen dat agrarische bedrijven goed in het landschap passen. Een te krap bouwblok leidt ertoe dat stallen en schuren dicht op elkaar gebouwd worden of dat men hoger gaat bouwen.
LTO Noord afdeling Dalfsen vindt dat de gemeente Dalfsen duurzame energie moet stimuleren en in het bestemmingsplan mogelijkheden moet bieden voor het plaatsen van meerdere windturbines op de agrarische bedrijfsgebouwen.

Of registreer je om te kunnen reageren.