Home

Nieuws 665 x bekeken

Amerikaanse landbouwexport naar record

Washington - De Amerikaanse landbouwexport stijgt dit jaar tot een recordwaarde van 145 miljard dollar (111 miljard euro), aldus het Amerikaanse ministerie van landbouw USDA. De uitvoer van soja compenseert een lagere uitvoerwaarde voor granen. De maisoogst mislukte door aanhoudende droogte en hitte in het Middenwesten.

De uitvoerwaarde werd in augustus nog 1,5 miljard dollar lager ingeschat terwijl de waarde 9,2 miljard dollar hoger uitkomt dan in het vorige fiscaal jaar. Landbouwminister Tom Vilsack noemt in een verklaring de Amerikaanse landbouw “booming” met exporttoenames in China, Europa en Zuidoost-Azië als fundament onder inkomens.
De export van granen vertegenwoordigt dit jaar een waarde van 37,1 miljard dollar, aldus de USDA. De raming ligt wat lager dan in augustus omdat exportvolumes toch tegenvallen en de graanprijs wat is gedaald. De maisexport valt in de raming bijvoorbeeld 2,5 miljoen ton lager uit dan in de vorige raming. De afzet van DDGS, een bijproduct van ethanolproductie, blijft vanwege een sterke vraag uit de voersector ook meer in de VS zelf dan voorheen.
De export van oliezaden is in waarde juist 3,3 miljard dollar positief bijgesteld op 31,4 miljard dollar, vooral omdat de exportvolumes ten opzichte van vorig jaar met 20 procent zijn toegenomen. De exportwaarde van dierlijke producten ligt in de nieuwe raming nog vrijwel hetzelfde als voorheen, op 29,8 miljard dollar. De zuivelexport is 5 procent toegenomen tot een waarde van 5 miljard dollar maar er wordt in volume minder pluimveevlees en rundvlees uitgevoerd.
De VS importeren ook voor een recordwaarde aan landbouwproducten. Ten opzichte van fiscaal 2012 is sprake van een stijging van 11 procent tot 115 miljard dollar. Nederland, een andere belangrijke landbouwexporteur, rekent niet direct op een recordwaarde, al loopt de export tot en met september met een waarde van 37,2 miljard euro wel iets voor op 2011.

Of registreer je om te kunnen reageren.