Home

Nieuws 3119 x bekeken

Voerrekening van vier ton

De voerrekening van een varkenshouder is dit jaar al gauw vier ton. Van een vleeskuikenhouder ruim 1 miljoen euro. Boeren betalen zich blauw aan voer. En een einde aan de prijsstijging is nog niet in zich

Voer is op dit moment extreem duur. De prijzen liggen op het hoogste niveau in 25 jaar. Bovendien is het einde nog niet in zicht. Want een ding is zo goed als zeker: begin volgend jaar is het voer nog duurder.

De grondstoffen voor veevoer werden afgelopen maand iets goedkoper. Maar dat was van tijdelijke aard. De verwachting is dat de prijzen van granen, mais en soja verder stijgen. Dit zorgt ervoor dat de mengvoerprijzen verder stijgen en nieuwe records gaan boeken.

Veehouders zien de voerrekening oplopen. Een gemiddelde vleeskuikenhouder betaalt dit jaar meer dan 1,3 miljoen euro aan vleeskuikenvoer. Daarmee is zijn voerrekening bijna een ton hoger dan een jaar geleden. De vleeskuikenprijs ligt nu weliswaar zo’n 8 procent hoger dan begin dit jaar, maar dit compenseert de voerprijsstijging onvoldoende. Vleeskuikenkorrel met afzetcontract is in de eerste drie kwartalen van dit jaar bijna 17 procent in prijs gestegen, blijkt uit een overzicht van het LEI.

Voor vleesvarkens betalen slachterijen zo’n 18 procent meer dan begin dit jaar. Op zich worden voor de varkens beste prijzen betaald, maar de voerkosten zijn ook sterk gestegen. Vleesvarkensbrok is in de loop van dit jaar bijna 18 procent duurder geworden. Als de prijs van varkensbrok nog iets stijgt, komt de voerrekening voor de gemiddelde vleesvarkenshouder dit jaar al snel uit op zo’n 420.000 euro. Dat is zo’n 10 procent meer dan een jaar geleden. En dat was al een relatief duur jaar. In de afgelopen 25 jaar betaalde de vleesvarkenshouder gemiddeld zo’n 250.000 euro per jaar aan varkensvoer.

Melkveehouders met 75 melkkoeien zien de rekening voor A-brok dit jaar al gauw stijgen naar zo’n 39.000 euro. Dat is ruim 3.000 euro (zo’n 9 procent) meer dan een jaar geleden. Veevoeradviesbureau Stigevo uit Giessen denkt dat de prijs van A-brok eind van dit jaar is gestegen naar € 26,50 per 100 kilo. Begin dit jaar noteerde A-brok een prijs van € 21,25 per 100 kilo. Dat komt neer op een prijsstijging van bijna een kwart. Daar komt bij dat de melkprijs dit jaar is gedaald. Daarnaast brengen ook de nuchtere kalveren veel minder op dan begin dit jaar.

Derk Klein Kranenberg, Jack Kwakman en John Ramaker

Of registreer je om te kunnen reageren.