Home

Nieuws 1701 x bekeken 9 reacties

Veesector verdubbelt import duurzame soja

Rotterdam – Nederlandse bedrijven importeren 280.000 ton soja die is gecertificeerd volgens de regels van de Round Table of Responsible Soy (RTRS). Daarmee verdubbelt het volume 'duurzame' soja. Hiermee is 16 procent van alle soja en sojaproducten die in Nederland verwerkt worden volgens de RTRS-maatstaven verantwoord geteeld en vervoerd.

Naast de 280.000 ton RTRS-gecertificeerde soja heeft de stichting ook 120.000 ton soja aangekocht die volgens een beperktere set criteria is gecertificeerd. Deze soja is afkomstig van sojaproducenten die stappen ondernemen om te voldoen aan de criteria voor RTRS-certificering. Bij de Ronde Tafel zijn naast voedingsbedrijven, voerbedrijven, handelsfirma’s en supermarkten ook maatschappelijke organisaties als WNF en Solidaridad betrokken.

Henk Flipsen, voorzitter van de Stichting Ketentransitie Verantwoorde Soja, is tevreden. “Met de aankoop van verantwoorde soja laten we zien dat Nederlandse bedrijven werk maken van het verduurzamen van grondstoffen. Het is een duidelijk signaal naar sojaproducenten in Zuid-Amerika dat er vraag is naar verantwoord geteelde soja.”
Uiteindelijk moet verantwoorde soja de norm worden voor de hele Europese markt, aldus Flipsen. Nederlandse bedrijven in de hele keten, van veevoerconcerns tot supermarkten, hebben afgesproken tot eind 2015 volledig over te stappen naar 100 procent import van RTRS-gecertificeerde soja.
Nico Roozen, directeur van Solidaridad: “De ambitie van Nederlandse bedrijven om internationaal aanjager te zijn in het gebruik van verantwoorde soja is een grote stimulans voor het verduurzamen van de sojaketen.”

Laatste reacties

 • zanden

  een vraag: betekent dit dat de gecertificeerde duurzame soja gentechvrij is?

 • henk.de.haan

  Helaas geen gentechvrije soja. De RTRS-certificering is een heel klein stapje in de goede richting. Er worden minder bestrijdingsmiddelen gebruikt. Maar nog steeds heel veel. Verder in het nog steeds mono-cultuur. Niks geen gewaswisseling, zoals in Nederland. Nederlandse boeren kunnen hier niet tegen op concureren. Verder worden er nog steeds onder de RTRS nieuwe oerwouden gekapt. (Bron: Congres op de Floriade: Veevoer en Soja) Henk Flipsen was hier ook een deelnemer aan een debatronde.

 • Berend Botje

  Toch snap ik iets niet, Henk. Uit Amerika is bekend dat sinds de Roundup Ready soja wordt verbouwd, het gebruik van Roundup elk jaar sterk toeneemt omdat de onkruiden steeds resistenter worden tegen dat herbicide. Hoe kan het dan dat het gebruik van bestrijdingsmiddelen daar afneemt?

 • Bison

  Er word hier zoveel van die tinnef gebruikt,.. in een paar kan je het gewoon uit de sloot pompen.LOL

 • henk.de.haan

  Roundup kan alleen worden gebruikt bij genetisch gemanipuleerde soja of mais. Dat wordt volgens mij ook nog steeds gebruikt ook onder de RTRS-normen.

 • denker123

  Duurzame soya is niets meer dan zijn handen wassen in onschuld.China en anderen nemen de niet duurzame soya zonder schuldgevoelens wel af,die in voormalig regenwoud zonder vruchtwisseling met gentech en bergen spuitmiddelen geteelt wordt,of er wordt biodiesel van gemaakt.

 • Berend Botje

  @denker123, duurzame soja uit Zuid-Amerika bestaat eigenlijk niet. Vrijwel alle soja die daar wordt verbouwd kan onder de RTRS-normen vallen, ook gentechsoja, dus die normen zijn boterzacht. Zelf durft de RTRS ook niet over duurzame soja te praten, maar over 'verantwoorde' soja. De truc die ze hebben bedacht om geen regenwoud te kappen voor 'verantwoorde' soja is, dat ze er eerst een paar jaar runderen op jagen, dan kunnen ze zeggen dat het regenwoud niet voor de soja is gekapt. Dus ondanks het feit dat het regenwoud ervoor plat gaat, het land en de bevolking worden doodgespoten, en nadat de soja de halve wereld is overgevaren, is die bij aankomst in Rotterdam helemaal verantwoord geworden! Ik moet toch nog eens gaan opzoeken in de dikke Van Dale wat 'verantwoord' nu ook al weer betekent. Misschien betekent het gewoon dat het WNF en Solidaridad er hun zegen over hebben uitgesproken.

 • W Geverink

  Toch een mooie manier om een paar tientjes meer per ton in rekening te brengen

 • Hans Brasil

  Hebben jullie al een bel-rondje langs de Nederlandse voerfabrieken gedaan, om te zien hoeveel ze bereid zijn om voor non gentech soja meer te betalen??.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.