Home

Nieuws 3138 x bekeken 2 reacties

USDA-rapport : meer voorraad mais, tarwe en soja

Washington – Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) geeft graanmarkten wat lucht. De eindvoorraad voor mais, tarwe en soja voor seizoen 2012/2013 zijn ten opzichte van de oktoberraming omhoog bijgesteld. Op de termijncontracten had het nieuws maar een beperkte uitwerking.

In de aanloop naar het rapport waren prijzen op de termijnmarkt gestegen waardoor na publicatie een beperkte correctie naar beneden volgde. De fysieke markt maakt dat de meeste termijncontracten voor tarwe in Parijs op het einde van de dag alweer licht in de plus stonden, variërend van 1 procent (november) tot 0,5 procent (januari)
De USDA rekent op een oogst van 839,7 miljoen ton wereldwijd. Dat is 700.000 ton meer dan waar ze een maand geleden van uitging en betekent dat ondanks droogte en hitte de tweede grootste maisoogst ooit na het seizoen 2011/2012. Overigens stijgt de consumptie in landen als China en India ook elk jaar met procenten.
De Amerikaanse en Russische maisoogst is bij elkaar 1 miljoen ton omhoog bijgesteld terwijl de USDA de oogst van Guatemala (+600.000 ton) en Indonesië en Turkije (ieder +400.000 ton) hoger inschat. De maisoogst in de Europese Unie is 1 miljoen ton lager geraamd terwijl Mexico in de nieuwe ramingen voor 800.000 ton minder in de boeken staat dan in oktober. Met name in het Zuidoosten van Europa wordt minder geoogst.
De wereldwijde eindvoorraad tarwe wordt nu geraamd op 174,2 miljoen ton wat 1,2 miljoen ton meer is dan de oktoberraming. De voorraad neemt volgens de USDA toe hoewel de beschikbaarheid van tarwe nu 2 miljoen ton lager wordt in geschat dan in oktober. Vooral doordat de Australische oogst vanwege droogte 10 procent omlaag is bijgesteld.
De wereldwijde tarweproductie wordt nu geraamd op 651,4 miljoen ton. In het seizoen 2011/2012 werd een oogst van 696 miljoen ton genoteerd terwijl in 2010/2011 de productie uitkwam op 652 miljoen ton.
De USDA verklaart de voorraadtoename uit een lagere verwachting van de consumptie van tarwe in veevoer in de EU, Zuid-Korea, India en voormalige lidstaten van de Sovjet-Unie waaronder Rusland, Kazachstan en Oekraïne. Het overgrote deel van de “extra” voorraad die nu wordt geraamd ligt in de VS, dat minder zal exporteren.

Laatste reacties

  • haverboer1

    ze blijven proberen de prijs naar beneden te drukken.

  • ed12345

    De soya reageerde behoorlijk negatief met ruim 40cent Maar ik verdenk de USDA ervan niet helemaal politiek onschuldig te zijn .Goedkoop graan verkoopt makkelijker dan duur graan

Of registreer je om te kunnen reageren.