Home

Nieuws 1052 x bekeken 1 reactie

Meer animo voor bedrijfsovername

Den Haag - De animo om agrarische bedrijven over te nemen neemt toe.

Sinds 2000 is het percentage bedrijven met een potentiële opvolger gemiddeld niet zo hoog geweest als in 2012. Dat blijkt uit de jongste gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Bij de jongste landbouwtelling is aan bedrijfshoofden van 55 jaar of ouder de vraag voorgelegd of er een bedrijfsopvolger van 16 jaar of ouder klaar staat. Die vraag wordt eens in de vier jaar gesteld.  Bij 34 procent van de bijna 32.000 bedrijven met een 55-plusser als bedrijfshoofd is er een opvolger. In de jaren 2000, 2004 en  2008 was er sprake van een dalende trend in het percentage bedrijven met opvolger.

Waarom daar nu een trendbreuk is ontstaan is onduidelijk. Cor Pierik van het Centraal Bureau voor de Statistiek zegt dat kan meespelen dat potientiële bedrijfsopvolgers eerder voor een toekomst als agrarisch ondernemer kiezen, nu er minder zekerheid is op een baan buiten het bedrijf. Hij noemt ook het boer-zoekt-vrouw-effect, waardoor het vak van agrarisch ondernemer mogelijk in een beter daglicht is gekomen.

Voorzitter John Hilhorst van het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt veronderstelt dat ook kan meespelen dat het aandeel levensvatbare bedrijven toeneemt, waar bedrijfsopvolgers eerder klaar staan. "Overigens gaat het nog steeds om potentiële bedrijfsopvolgers", zegt Hilhorst. "Of die mensen de bedrijven ook echt gaan overnemen, moet in de komende tien jaar blijken. En dan is het wel essentieel dat Nederland de handreikingen aangrijpt in het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid  om jonge boeren te onersteuen. Ik vind het positief dat het aantal jonge boeren dat een bedrijf wil overnemen, toeneemt."

Volgens het CBS hangt de mate van beschikbare bedrijfsopvolgers heel sterk samen met de omvang van het bedrijf. Hoe groter de bedrijven hoe meer bedrijfsopvolgers klaar staan.

Eén reactie

  • Mels

    11 okt las ik heel iets anders

Of registreer je om te kunnen reageren.