Home

Nieuws 1702 x bekeken 3 reacties

Tuinders verliezen zaken met Polenconstructie

Den Bosch - De Belastingdienst heeft 54 langslepende zaken tegen Brabantse en Limburgse tuinders over de omstreden zogenoemde Polenconstructie gewonnen.

De tuinders moeten naheffing en boetes tot 400.000 per belastingjaar betalen. Het gerechtshof in Den Bosch heeft dat woensdag bepaald.

De tuinders verkochten hun aardbeien, asperges, bospeen en prei vóór de oogst ('op stam') aan een Pools bedrijf. Poolse arbeiders oogstten het product gewoon op het land in Nederland en kregen daar destijds (2000 en 2001) maximaal 4 euro per uur voor.

Het gerechtshof concludeert dat Nederlandse tuinders de opbrengst van de oogst zelf hebben ontvangen en dat sprake is van een schijnhandeling en belastingontduiking.

Over de Polenconstructie bestaat veel onduidelijkheid. Strafzaken die het Openbaar Ministerie (OM) voerde tegen tuinders gingen verloren. Toch werden in 2010 nogmaals negen tuinders aangehouden die vanwege gebruik van de constructie werden verdacht van witwassen, belastingontduiking en deelname aan een criminele organisatie. Tot een rechtszaak is het nog niet gekomen omdat het onderzoek nog loopt, aldus het OM woensdag. ANP

Laatste reacties

  • agratax2

    Tuinders verliezen vermoedelijk meer dan de Polenconstructie. Deze constructie hebben ze bedacht om hun bedrijf te laten overleven in de strijd waarbij de laagste kostprijs ter wereld het uitgangspunt is geworden voor de markt. Het kan dan ook best zijn, dat ze hun bedrijf verliezen. Hebben ze met deze constructie zichzelf alleen aan een slechte naam geholpen.

  • schoenmakers1

    het is toch normaal dat aan de kostenkant dezelfde regels gelden als aan de inkomstenkant, ik hoor hier op de site regelmatig dat het normaal is dat de supers en dergelijke spullen in het buitenland halen, kunnen die dan niet voor 4 euro per uur geoogst zijn?

  • agratax2

    schoenmakers. In ieder land gelden andere wetten en andere lonen. Zelfs in één Europa is deze ongelijkheid nog niet weg gepoetst en dat zal zo blijven. Zelfs onze oosterbuur, Duitsland, hanteert een totaal ander Minimumloon beleid dan wij. Hoe wil onze regering dan ooit tot een gelijk speelveld komen, zolang er nog met meer dan twee maten wordt gemeten. Naast de lonen krijgen we nog te maken milieu kosten waar bv. de Chinezen nog nooit van hebben gehoord en de Duitsers al mee in hun maag zitten. Wind en zon energie maken met subsidie en tegen een NUL tarief afleveren bij je buren (Nederland) omdat je de stroom niet kunt krijgen op de plaats (Zuid Duitsland) waar de behoefte is.

Of registreer je om te kunnen reageren.