Home

Nieuws 1196 x bekeken

Trekkerfabrikant Mahindra wil belang in sportautomerk

Mumbai - Het roemruchte Britse sportautomerk Aston Martin komt mogelijk voor een flink deel in handen van een Indiase trekkerbouwer.

Mahindra & Mahindra aast op een belang van 40 procent en zou daar tussen de 190 en 320 miljoen dollar (146 tot 246 miljoen euro) voor over hebben. Dat meldde dagblad The Economic Times maandag. Mahindra, de grootste producent van trekkers en terreinwagens in India, zou de Italiaanse investeerder Investindustrial met zijn bod hebben afgetroefd. De huidige eigenaar, Investment Dar uit Koeweit, kocht Aston Martin in 2007 van Ford, maar wil er nu van af.

In 2008 nam de Indiase trekkerfabrikant Mahindra & Mahindra een meerderheidsbelang in de Chinese trekkerfabrikant Yancheng Tractor. Deze laatste is onder andere fabrikant van de ook bij ons bekende Jinma trekkers. Met deze investering zei Mahindra John Deere voorbij te zijn als grootste trekkerfabrikant, waarbij het gaat om het aantal geproduceerde trekkers.

Mahindra werd in 1945 gesticht door de gebroeders J.C. en K.C. Mahindra. Vandaar de naam Mahindra & Mahindra (M&M). De gebroeders Mahindra begonnen met de productie van Amerikaanse Willy Jeeps in India. M&M staat genoteerd aan de beurs van Mumbai. Maar de meerderheid van de aandelen is nog in familiebezit. De landbouwdivisie draagt voor 1,2 miljard dollar (0,9 miljard euro) bij aan het totaal. Deze divisie heeft fabrieken in India en eigen verkoop- en service­vestigingen in de Verenigde Staten en Australië. In China heeft M&M een joint venture met Jianling Motors voor de productie van trekkers voor de Chinese en voor de wereldmarkt. Mahindra heeft eigen vestigingen en importeurs op alle continenten. M&M is naast landbouwtrekkers ook actief in de sectoren IT, handel en financiële dienstverlening, infrastructuurontwikkeling, engineering en de productie van componenten, en ten slotte, heel belangrijk, de automobielsector. M&M produceert onder andere zijn eigen terreinwagen, maar heeft met Renault in Frankrijk ook een joint venture voor de productie van de Logan, een auto die voor de Europese markt wordt geproduceerd in Roemenië.

Of registreer je om te kunnen reageren.