Home

Nieuws 2090 x bekeken 8 reacties

Toename in multiresistente bacteriën in Europa

Brussel - Bacteriën zijn steeds vaker resistent tegen meerdere soorten antibiotica. Dat blijkt uit cijfers van de European Centre for Disease Control (ECDC), de Europese tegenhanger van het RIVM.

ECDC komt jaarlijks met nieuwe cijfers over antibioticaresistentie en het gebruik van antibiotica. Het instituut schat dat jaarlijks 25.000 Europeanen sterven door infecties door resistente bacteriën.
De nieuwe gegevens laten zien dat de laatste vier jaar de multiresistente bacteriën Klebsiella pneumoniae en E. coli in meer dan een derde van de Europese landen flink zijn toegenomen. In sommige lidstaten is er een stijging van 25 procent, andere laten zelfs een stijging van meer dan 60 procent zien. In Nederland stijgt het aantal infecties door Klebsiella pneumoniae die resistent zijn voor carbapenem-antibiotica ook. In de eerste veertig weken van 2012 ging het om 37 gevallen, aldus gegevens van het RIVM.
Volgens directeur van de ECDC Marc Sprenger leidt de multiresistentie ertoe dat patiënten, die een infectie oplopen met deze bacteriën, alleen nog behandeld kunnen worden met laatste redmiddelen zoals de antibiotica carbapenemen. Uit de gegevens van ECDC blijkt ook dat het gebruik van dit middel antibiotica tussen 2007 en 2010 flink is toegenomen.
“De groei in multiresistentie is zorgelijk”, aldus Robert-Jan Smits van de Europese Commissie (EC). Volgens Smits is er meer onderzoek nodig en moet er door de EC meer geïnvesteerd worden. “Middels het actieplan dat in 2011 is gelanceerd werken we al samen met de EU lidstaten en het bedrijfsleven om huidige antibiotica slimmer in te zetten en nieuwe antibiotica te ontwikkelen. Dit gaan we de komende tijd voortzetten”.
Er is ook goed nieuws te melden. De Staphylococcus aureus die resistent is tegen het antibiotica methilicine (MRSA) laat een dalende of stabiliserende lijn zien in de meeste Europese landen. "Maar we moeten de vinger aan de pols houden want een kwart van de Staphylococcus bacteriën is resistent in meer dan 25 procent van de Europese landen (voornamelijk Oost en Zuid Europa", aldus Sprenger.

Laatste reacties

 • politiek

  25.000 sterftegevallen in Europoa schat het ECDC door infecties vanwege resistente bacterien. Zeer duidelijk worden er lijntje gelegd naar het antiobioticagebruik in de veehouderij. Dat is nog exlusief het gebruik van (pro)hormonen in de veehouderij die gevaren geven naar volksgezondheid. Opmerkelijk is dat juist ECDC met deze cijfers komt. Het RIVM is mijn inziens wat terughoudender en loopt wat meer aan het handje van de veehouderij. Daar komen immers ook veel opdrachten van vandaan die het personeel werkgelegenheid geeft. Opmerkelijk is ook dat er onder verantwoording RIVM uitslagen voedselveiligheid verdwijnen. Zullen ze per ongelijk de uitslag door de schredder gedaan hebben b.v. een stageloper of wil men de veehouderij ( opdrachtgever) niet in discrediet brengen.

 • Mels

  Stom geswets,toen de heren doctoren de kans hadden lieten ze de betere en andere dan in de veehouderij links liggen als zijnde niet goed ,nu zitten we met de gebakken peren.Ik heb er dierenartsen voor horen waarschuwen.

 • schoenmakers1

  als politiek het zuiver zou bekijken zou hij niet naar de veehouderij wijzen maar naar de andere gebruikers van de middelen, die veroorzaken veel meer resitentie

 • kleitokkers

  Ja toch weer die zwijgplicht even volledig maken politiek

 • politiek

  Schoenmakers1, uiteraard heeft de humane sector ook een verantwoording inzake antibioticagebruik. Dat geeft de sector veehouderij echter niet het recht om maar wat aan te rotzooien met antibiotica en (pro)hormonen. De sector veehouderij heeft zonder meer verantwoordingen hierin en het is zwakte om maar te wijzen naar anderen.
  Kleitokkers, eerder heb ik aangegeven dat ik middels WOB verzoek uitslagen voedselveiligeid opgevragen heb. De economische en financiele belangen van de Staat acht men echter belangrijker ! . Nog steeds geen openbaarheid en transparantie dus inzake voedselveiligeid. ?
  Je zult nog even moeten wachten! Wat zal bepalend worden ? . Die zwijgplicht of transparantie inzake voedselveiligheid. ? .

 • agratax2

  Waarom durven onderzoekers niet te wijzen op het gebruik van antibiotica voor humane gezondheid? Zou hier bij onoordeelkundig gebruik (niet afmaken kuur) te eenzijdig gebruik van bepaalde soorten antibiotica geen resistentie in de hand gewerkt kunnen worden? Volgens mij net zo goed als bij de dierhouderij, waar ieder het over eens is. We praten gemakshalve niet over de wijze van antibiotica gebruik in de arme wereld, doorgaans nog mixen omdat gedegen onderzoek nar de ziekte verwekker te kostbaar is. Helaas bacteriën vliegen zonder paspoort en douane controle de wereld over. Om ons zelf als mens niet te veel restricties op te leggen, geven we de schuld maar aan de boeren, die door het markt beleid gedwongen worden tegen (te) lage prijzen te produceren met alle gevolgen van dien.

 • aarthamstra1

  Waar is het stuk van de Biogas installaties gebleven. Is de waarheid te hard
  Ook hier geld zorg dat slachterijen/ziekenhuizen ,die hun afvalwater lozen op het riool dat ze de ziekte kiemen er links om of rechts om er uit hebben gehaald voor ze op het oppervlakte water lozen. ZUIVER installatie's halen de ziekte kiemen ,enz, niet er uit..
  Biogas installaties maken geen veeziekte maar krijgen die aangevoerd van slachterijen (VION) ,Waar men achter af de gekke koeien ziekte vast stelt als de besmette rest stoffen en afvalwater met ziekte kiemen al vrolijk zijn afgevoerd.

 • denker123

  Politiek,Hoezo rotzooien met antibiotica en [pro]hormonen? Wie geeft er nu deze middelen aan dieren als het niet nodig is,en alleen geld kost.In de menselijke geneeskunde komt dit veelvuldig voor,overspannen en verwende mensen krijgen de dokters wel zo ver dat antibiotica het eerste middel is dat gegeven word ,al is het helemaal niet nodig Geen wonder dat men zo resistente bacterien krijgt,dit alles zonder zwijgplicht.
Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.