Home

Nieuws 1242 x bekeken 8 reacties

‘Te weinig landbouwonderzoek’

Londen –Er wordt structureel veel te weinig geld besteed aan landbouwonderzoek. Daardoor dreigt de wereld er niet in te slagen de productieslag te maken die nodig is om straks 9 miljard monden te voeden.

Dat staat in het rapport Feed the Future dat wordt ondersteund door Britse boerenorganisaties, waaronder de NFU.

De rapporteurs, afkomstig van verschillende universiteiten en hogescholen, schrijven dat een grote strategische visie in het onderzoek ontbreekt. Deels wordt de stagnatie van de opbrengstgroei per hectare door de rapporteurs toegeschreven aan weinig enthousiasme voor bepaalde nieuwe technologieën, zoals genetische modificatie.
Door het wantrouwen in de wetenschap in Europa en in veel mindere mate de VS, zijn bedrijven zeer voorzichtig met het introduceren of implementeren van nieuwe technologieën. Bovendien zijn de kosten hiervoor enorm opgelopen. In de EU is op dit moment de teelt van één genetisch aangepast gewas toegelaten: mais die de maisboorder zelf te lijf kan.

Laatste reacties

 • mariusvdwater

  Niet het onderzoek is het probleem, maar de politiek is het probleem!

 • mariusvdwater

  Probeer een rem op de wereldbevolkingsgroei te zetten.

 • Lidy

  laten we vooral de wetenschap blijven wantrouwen. Vooral in deze sector wordt onderzoek bekostigd door grote chemische bedrijven die grote belangen hebben. Om de wereldbevolking te voeden? laat me niet lachen. Veel voedsel wordt geproduceerd op plaatsen waar mensen niet dood gaan van de honger, maar van overvoeding. Wie brengt de hongerigen het voedsel? Waarom gingen de uien vorig jaar niet naar die hongerigen, maar in de biovergister? Zolang we steeds geld blijven investeren in onderzoek naar moderne veredeling, e.d. Zal het steeds moeilijker worden om een transitie te maken naar een werkelijke duurzame landbouw. Burgers, wordt wakker! BASF of Monsanto hebben met hun gentechgewassen echt geen hogere ideële motieven, ze willen geld verdienen. De oplossing voor het voedselvraagstuk hoeven we in ieder geval niet van hun te verwachten.

 • jan10

  Dag Lidy slaap lekker.

 • politiek

  Opmerkelijk is dat Nederland gebruik maakt van niet gevalieerde onderzoekmethoden. Terecht kun je vraagtekens zetten waarom men dit doet. Opdrachtgever is koning en die heeft meer grip op uitslagen met eigen of niet gevalieerde onderzoekmethoden als met extern wettelijk gevalieerde onderzoekmethoden op laboratoria met accreditatie..
  Inderdaad kijkt landbouw liever puur alleen naar zichzelf zonder begrip voedselveiligeid en volksgezondheid. Alleen de euro.s tellen dus. Evenzo is dat het geval met het correct voeden alle 9 miljard monden. Veel van die monden hebben doodgewoon geen geld en dan gooit producent nog liever het voedsel op de vuilstort of door de bio vergister zodat eigen energie iets goedkoper wordt.

 • joannes

  jan10 Ben je niet te veel op je eigen interesses gefoccussed? EU is een netto exporteerder met ruim 300 Mlj inwoners. En nog voldoende landbouwland! Dus waarom aggresief de genetische code veranderen met alle onbekende gevolgen van dien. Wanneer het niet nodig is (EU wijd) moet je geen risico´s zoeken.

 • theorikyreintjes1

  Er wordt vaak geroepen om meer onderzoek. Maar het moet niet zo zijn dat je onderzoekt om te onderzoeken! Het is duur en het moet echt wat toevoegen. Dat er landbouwgrond genoeg is, dat is belachelijk. Zeker in Nederland moet men zorgvuldig met landbouwgrond om gaan. Voldoende en goed bemesten, niet uit putten door onderbemesting en verwaarlozing! En zeker geen verwaarlozing van een goed waterbeheer! Ze misgebruiken de klimaatsverandering om de watergangen natuurlijk te maken! Gewoon met veel geld de zaak verwaarlozen! Puur geld over de balk gooien en de goede landbouwgrond onvruchtbaar maken! Voldoende goed water is voor mens, dier, en plant, hoofdzaak! Maar je moet er niet in verdrinken, je moet dit zelf goed sturen!

 • zanden

  @jan10. Niet Lidy slaapt, maar u. Ik heb een boekentip voor u, waarin haarfijn door een insider wordt uitgelegd dat grootschaligheid en gentech juist niet de oplossingen zijn. Het boek heet: Boerenwijsheid, met als ondertitel: bestaat die nog? Door René Jochems. Zie www.groeibalans.nl

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.