Home

Nieuws 2531 x bekeken 3 reacties

‘Rutte II haalt doelstelling windenergie niet’

Amsterdam – Het kabinet Rutte II kan met het huidige beleid onmogelijk bewerkstelligen dat windenergie een vlucht neemt, zoals het graag wil. Dat schrijft ING, dat stelt dat de overheid moet inzetten op hulp bij financiering, het beschikbaar stellen van nieuwe locaties en vervanging van oude turbines door nieuwe met een groter vermogen. Voor de beoogde groei van windenergie is tot 2020 13 tot 15 miljard euro nodig.

Het kabinet Rutte II heeft als doel dat in 2020 16 procent van de energiemix hernieuwbaar is, waar eerder werd gemikt op 14 procent. Windenergie speelt een cruciale rol in de visie van de regering. Om aan de ambitie te voldoen moet tot 2020 jaarlijks 1500 MW aan windenergie wordt bijgeplaatst, maar volgens Gerben Hieminga van ING Economisch Bureau is dit bij het huidige beleid volstrekt onrealistisch.

De overheid zou daarom de SDE+- regeling aantrekkelijk maken door het uitgangspunt dat de goedkoopste alternatieve energiebronnen het eerst aan bod komen, deels los te laten. Hoewel de kostprijs van windenergie blijft dalen, zijn er nog steeds goedkopere opties, aldus Hieminga, zoals biomassacentrales. Met biomassacentrales kun je echter minder snel “meters maken.”

Laatste reacties

 • Niekgo

  Ik vroeg me af waarom de ING er ineens zo op gebrand is dat de overheid meer geld ter beschikking moet stellen.

  Na enig onderzoek komt de aap uit de mouw: ING is belanghebbende.

  Global Tech 1

  ING heeft in juli 2011 samen met 12 andere banken de financiering voor het Duitse Global Tech 1 windmolenpark, dat op 180 kilometer ten noordwesten van Bremerhaven in 40 meter diep water gebouwd moet worden, voor een bedrag van € 1.047 miljard voor rekening genomen.

  ING wil graag profiteren van een nog beter gevulde subsidiepot.
  Bah, niet mijn bank.

 • kleitokkers

  Die subsiedie pot wordt toch beter gevuld als ze de doelstelling niet gaan halen lijkt mij.

 • agratax2

  Weer eens een bedrijfstak die niet zonder subsidie levensvatbaar is. De Duitsers beginnen te ontdekken dat hun groene succes wel heel erg veel geld kost en dat hun windenergie niet bij de gebruiker kan worden afgeleverd. Op de Noordzee maken en willen benutten in Zuid Duitsland blijkt zonder een miljarden verslindende hoogspanning niet te realiseren. Geld kun je maar één keer uitgeven en dat hebben ze gedaan op de Noordzee. Nederland is de lachende tweede zij krijgen de stroom voor een minimum prijs of zels met geld toe. Waarom zouden we dan onze eigen Generatoren bouwen en dan ook tot de conclusie komen dat er geen transport is naar de gebruiker.

Of registreer je om te kunnen reageren.