Home

Nieuws 1417 x bekeken 9 reacties

Landbouwsteun in Oost-Europa vaak naar niet-boeren

Luxemburg – In de tien nieuwe EU-lidstaten komt inkomenssteun vaak buiten de landbouwsector terecht.

Bedrijven, organisaties en overhouden die zich niet of nauwelijks met agrarische activiteiten bezighouden, strijken miljoenen uit het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) op. Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerd rapport van de Europese Rekenkamer.

In Bulgarije, Tsjechië, Estland, Cyprus, Letland, Litouwen, Hongarije, Polen, Roemenië en Slowakije geldt een versimpeld toeslagensysteem. Jaarlijks is hier 5 miljard euro mee gemoeid. Een groot deel van de steun komt terecht bij vliegvelden, visclubs of verpachters van grond.

Eén van de meest saillante bevindingen van de Rekenkamer is dat de Hongaarse overheid in 2010 14 miljoen euro aan inkomenssteun opstreek voor het beheer van 82.000 hectare grond. Ook opvallend: 0,2 procent van de ontvangers krijgt 24 procent van het totaal beschikbare bedrag. Volgens de Rekenkamer moet de wijze van verdeling daarom worden aangepast.

Laatste reacties

 • politiek

  Nederland behoort ook in dat rijtje thuis. Subsidies komen nu terecht vooral op de juist meer vermogende bedrijven. Bulk productie wordt met een dergelijk beleid mega-bulk productie. Supermarkten weigeren vaak al dergelijke producten te verkopen. Duurzame veehouderij blijft achter. De (pro)hormonen en antibiotica veehouderij gaat zijn gang met dit beleid. Subsidies verdwijnen gelijktijdg met de omgekatte grondstoffen de bio-vergister in. Nee, ik vraag me af wat het beste is voor duurzame landbouw. De subsidies naar die visclubjes brengen of richting die grootschalige veehouderij in Nederland. Feit is wel dat die subsidies niet terechtkomen waar ze horen. Voor de eerlijke, verantwoorde duurzame veehouderij.

 • info258

  Politiek,
  Wat heb je weer ongekende ktitiek op de nederlandse landbouwbedrijven. Je mag zo groen zijn als je wil, maar kom dan eens met de juiste oplossing.

 • Flyinghollander

  Info, die heeft hij niet. En maar blijven roepen dat ie rapporten heeft. En supermarkten die iets weigeren, dan doen ze alleen als er geen vraag naar is of de omzet versus slechte imago schade. Maar politiek ziet ze weer eens vliegen.

 • Snel

  Politiek laat eens te meer blijken dat hij nergens verstand van heeft,besteed er maar geen aandacht aan.

 • The Hulk

  Al gezegd in de reactie op Smithfield Roe. In Hongarije vooral zijn er enkele echte maffiabendes aan het werk die al jaren de subsidiekas manipuleren om eigen zakken te vullen. Het zit in alle lagen van de politiekbestel de ene van de ene partij moet zwijgen voor die jatter van de andere partij. DOCH is er stillekes aan paniek aan het ontstaan bij die jatters . ze hebben banken leningen afgetrggeld waar EU HA premies garant voor staan . nu komen die te vervallen in 2015 en zijn de banken in paniek en willen een ,,zoldbank'' (groene bank) oprichten om die aanstormende bankcrisisput te vermijden , MAAR van waar moet het geld komen voor die wat wij Belgen kennen van DEXIA ,, Rommelbank'' ??? Het is een piramiedespel geworden die jattersclub met aan de top Sani ( alleenheerser en baas OTP bank ( de grootste Hongaarse bank)

 • politiek

  Tot meer als 150.000 euro subsidie op (vermogende) agrarische bedrijven. Uitslagen voedselveiligheid die men kan laten verdwijnen ( of filteren) in Nederland. ( inzake hormoongebruik op duizenden bedrijven) Brieven die men niet kan vinden gericht naar Brussel ! . Om dat hormoongebruik te melden in Brussel omdat dit verplicht is om te melden volgens Europese Richtlijnen. Adressen die zoekraken waar men dan die bewuste brieven kan opvragen ?? waarin staat dat melding VERPLICHT is inzake hormoongebruik veehouderij Nederland. ( jarenlang) Dergelijke praktijken zou de veehouderij Nederland zelf ook niet moeten willen. Dat noem ik onvolwassenheid en spotten met volksgezondheid. Kanker ,met name borstkanker, hart en vaatziektes, diabetes, misvormde kinderen.
  Vanwaar geen openheid en transparantie?. Vanwaar zwijgplicht voor de kamerleden. ? Is invloed belangenbehartigers te groot geweest ?
  Alvorens dergelijke bedrijven ook nog eens subsidie te geven, steun dus betaald door de burgers , en slachtoffers , moet eerst de sector veehouderij Nederland zelf volwassen worden. Steun dient gegeven te worden naar een eerlijk, duurzaam en gezond product en NIET naar die maffiasector met die hormonengezwendel. Overigens denk ik wel dat er ook eerlijke veehouderijbedrijven zijn.

 • The Hulk

  vervolg> die zich vleid bij Orban (eerste minister met een kerfstok van de grootste graaier) en beiden moeten zwijgen voor elkaar . recent opende Sani zowat het grootste en modernste melkveebedrijf van H gebouwd op EU subsidie. En wie bij de opening allemaal op de eerste rij zat ??? Sommige buitenlander als de zetbaas van die andere buitenlander , een echte bende .
  De ene zijne draaistal is eigendom van de firma waar de andere buitenlander ook 50procent in heeft ... Subsidiepyramiedes niets meer . Maar met de aanstormende economische debakele die in 215-2016 zijn hoogtepunt zal bereiken zullen die kunstmatige subsidiebedrijven het ook niet halen .

 • The Hulk

  vervolg> De crisis heeft in Europa een hoogtepunt bereikt zegt men ... fout het ergste voor de landbouw moet nog komen in 2008 kwam de boomerang naar de EU vanuit een Amerikaanse bankcrisis in 2015 komt die vanuit een Oost Europese bankcrisis. en alles nog aangevoed in vooral Hongarije door een klimaatbom (droogte) want je mag dan al zo optimistisch zijn met de grondwatertoestand op dit ogenblik gaan we in 2013 het jaar 2012 achterna.
  2009 bloedhete nazomer 2010 overstromingen 2011 bloedhete zomer tijden bloeiperiode van de mais 2012 nog heter tijden de bloeiperiode gemiddelde opbrengsten Oost Hongarije 3-600 kg per ha . 1000 ha in regio Szolnok ongeoogst . in 2013 worden vele gronden (van lager kwaliteit ) niet eens meer bewerkt. Dat is de realiteit waar dit nieuwsblogje een aanzetje is nog verre van de echte werkelijkheid. MVG, Patrick Feliers

 • joannes

  Teh Hulk: Deze structuur van politicy en bankdirecteuren in de subsidie business is de normale gang van zaken in alle periferie landen.(denk aan Spanje, Italie en Griekenlan maar ook Ierland) Er zijn namelijk geen boeren die het geld, de connecties en de opleiding hebben om deze subsidies te verkrijgen. De hoeveelheid papierwerk,en ambtenaarij nodigt de uit tot corruptie! De EU verplicht de politiek bepaalde potjes leeg te maken en daarvoor worden vrienden en kennissen benaderd deze projecten van de grond te trekken. De opzet van de EU is zo dat een politiek integer idee in de praktijk niet uitvoerbaar is zonder je ¨ vrienden¨in te zetten die het vertrouwen hebben er tijd en geld in te steken voor natuurlijk meer geld.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.