Home

Nieuws 783 x bekeken

K+S pessimistisch over 2013

Kassel - K+S heeft de brutowinstverwachting voor 2012 omlaag bijgesteld van 820 tot 900 miljoen euro, naar 820 miljoen. Het Duitse kunstmest- en zoutconcern verwacht in 2013 meer tonnen kali af te zetten maar wel tegen lagere gemiddelde prijzen, waardoor de omzet en winst slechts beperkt kunnen stijgen ten opzichte van 2012.

De nieuwe brutowinstverwachting ligt onder de ruim 900 miljoen die in 2011 is gerealiseerd. De grotere rivalen van K+S uit Canada (PotashCorp), de VS (Mosaic) en Rusland (Uralkali) hebben nog geen grote volumes kunnen afspreken met China en India. De concerns draaien onder hun maximale capaciteit. Daardoor zijn wereldmarktprijzen voor meststoffen gedaald.
K+S is realiseert zelf 40 procent van de omzet in Europa en doet nog weinig in Azië, maar wordt dus zijdelings geraakt. Het aandeel K+S is door de nieuwe verwachtingen in de eerste uren van dinsdag 4,5 procent in waarde gedaald. Op de achtergrond ontstaan ook zorgen dat K+S anders dan de Noord-Amerikaanse en Russische concurrentie financiële slagkracht mist om nieuwe mijnbouwprojecten aan te boren.
In het afgelopen kwartaal steeg de omzet van het bedrijf uit Kassel met 7 procent ten opzichte van vorig jaar naar 916,6 miljoen euro. De winst voor rente en belastingen lag 14 procent lager dan vorig jaar op 156,7 miljoen euro. K+S zag de omzet met kali en magnesium toenemen met 10 procent tot 560,5 miljoen euro. De brutowinst van de op landbouw gerichte divisie daalde echter 7 procent.
K+S verwacht in 2012 6,9 miljoen ton aan kali en magnesium te verkopen. K+S stelt wel dat de markt een onverwachte wending kan krijgen als landbouwprijzen blijven stijgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.