Home

Nieuws 654 x bekeken

Inwoners Wijster blokkeren 'stinkfabriek'

Wijster - Omwonenden van slachtafvalverwerker Noblesse Proteïns in Wijster eisen dat de gemeente Midden-Drenthe beter onderzoek doet naar de stankoverlast die het bedrijf veroorzaakt. Enkele tientallen mensen blokkeren sinds donderdagavond de toegangspoort van het bedrijf, onder meer met tractoren.

Inwoners van het Drentse dorp zijn de "lijkengeur" die de slachtafvalverwerker verspreidt, beu en zeggen dat ze hun huizen leefbaar moeten houden "met luchtverfrissers en spuitbussen". De maatregelen die de gemeente Midden-Drenthe heeft genomen, vinden ze onvoldoende. Ze willen dat de gemeente beter in kaart brengt hoeveel stank het bedrijf veroorzaakt.

De gemeente heeft begrip voor de actievoerders en laat nu onderzoeken of een andere meetmethode technisch haalbaar is. Het bedrijf is al meerdere keren gemaand om iets te doen tegen de stankoverlast, aldus een woordvoerster. Onlangs legde Midden-Drenthe Noblesse Proteïns een dwangsom op van 50.000 euro per week. Als er na 4 weken geen resultaat is, dreigt sluiting van een deel van de productie.

De gemeente is niet van plan op te treden tegen de blokkade. "Het gaat er gemoedelijk aan toe en de openbare orde is niet in het geding", aldus een woordvoerster.

Of registreer je om te kunnen reageren.