Home

Nieuws 7419 x bekeken 28 reacties

'Gelderland schiet herten dood op ecoduct'

Arnhem - De provincie Gelderland heeft inwoners van de Veluwse plaatsen Hulshorst en Hierden beloofd om de eerste vijftien edelherten die een nog officieel te openen ecoduct over de snelweg A28 gebruiken, dood te schieten. De voornamelijk agrarische bewoners van beide plaatsen vrezen dat ze anders te veel landbouwschade lijden.

Provinciaal fractievoorzitter Luuk van der Veer van de Partij voor de Dieren (PvdD) stelde vragen over de zaak aan verantwoordelijk gedeputeerde Jan Jacob van Dijk. Die zegt dat er afspraken zijn gemaakt met de bewoners en dat hij daarvan niet wil afwijken, aldus de PvdD vrijdag. Het ecoduct is gebouwd zodat wild op de Veluwe de A28 en de spoorlijn Amersfoort - Zwolle kan passeren. Vlak bij het ecoduct leeft een roedel van 25 herten. Daarvan mogen er maar tien naar de andere kant van het ecoduct lopen, zo blijkt.

 

Van der Veer vraagt zich af of een groep van zeventig edelherten die iets verderop op de Veluwe verblijft ook wordt doodgeschoten, zodra de dieren zich in de richting van het ecoduct verplaatsen. ,,Een ecoduct is een manier om wilde dieren veilig van de ene naar de andere kant van een natuurgebied te loodsen'', aldus de politicus. De PvdD wil dat er geen afschot plaats heeft totdat Provinciale Staten over de kwestie hebben gepraat.

Laatste reacties

 • joannes

  Onvoorstelbaar die PvdD. Laadt die herten in een veewagen en jaag ze in zijn achtertuin als hij die heeft. De vegetaristen zijn met een geloofsovertuiging politiek aan het bedrijven maar respecteren de andere overtuigingen niet. Dat we zoiets tolereren in Nederland waar 95,5% vlees eet en zeker geen hert in de achtertuin wil tegenkomen waar ze alles opvreten en kapot trappen.

 • Nines

  Ik vraag me al af waarom dat ecoduct er dan gerealiseerd is. Bovendien vind ik preventief afschieten een beetje voorbarig. Typisch gevalletje bureaucratie. Projecten verzinnen die leuk klinken, maar de gevolgen niet van te voren in willen schatten.

 • Mamami77

  Misschien een idee om een hek te plaatsen op het Ecoduct, grote dieren blijven erachter, de kleintjes (vossen, egels, konijnen, etc) kunnen eronderdoor !?

 • politiek

  Mamami77 ,goed idee is in een half uurtje klaar. Maar niet teveel ambtenaren erbij betrekken dan. Ik vind het wel wat zot worden om een ecoduct te maken van misschien meer als 1.000.000 euro en dan de dieren afschieten die er over willen gaan. Zonde van de euro,s , de dieren en de kogels.

 • Elevage

  dit is weer typisch een voorbeeld van de liefhebbers van natuur zonder hersens. Alles moet wijken om de diertjes de ruimte te geven. Wat de consequenties zijn, daar wordt niet over na gedacht. En hup weer een sloot belastingeld weggegooid. Is er dan helemaal niemand die bij instellingen als Natuurmonumenten aan het werk is met een beetje gezond verstand???

 • Frans Smit

  Hé, Joannes, ik heb wel eens verstandigere taal van je gehoord. Was je een beetje hitserig de discussie aan het aanzwengelen, of zo.
  Ben het eens met mamami, een grof-wild hek lijkt voldoende. De natuur is meer dan alleen grof wild.

 • politiek

  Wel een mooi trots dier dat edelhert op de foto. Al 8 tot 9 jaren oud zo te zien.

 • hout&co

  Goed gezien en geteld politiek ! !
  Wat nou als ze die plaatselijke 'politicus' met zijn directe kornuiten bij de opening een gewei opzetten ?
  Worden zij dan ook als de eerste herten gezien die het ecoduct gebruiken ? ?

 • Hans Biemond

  Toch normaal om er wat uit te dunnen als er overlast or pver populatie is.
  Mensen in Nederland groeien te ver weg van de Natuur en een beetje management is nodig voor goede gezonde wildstand.

 • W Geverink

  Aan het gewei kun je niet zien hoe oud een volwassen hert is...

 • politiek

  W.Geverlink. Niemand heeft gezegd dat het hert al volwassen is. ( of die mensen met geweren !! )

 • W Geverink

  Ok. Met zo'n kapstok op de kop ga er maar van uit dat het hert volwassen is. Hoe oud het is is aan het gewei niet te zien.

 • info104

  Als we zo met ons nationale geld omgaan als die natuurgekken moet Ned. wel failiet gaan , we bezuinigen liever op bejaarden ,we schieten ze nog net niet af, maar om zo als het nu is gegaan dat er op de valreep nog snel een handtekening is gezet om de bouw van al de ecoducten die in de pen waren er door te drukken slaat nergens op . Er is nog nooit zoveel natuur geweest na 1900 als er nu is , de natuurfrieken moeten zich diep schamen om voor elk 30 miljoen kostend ecoduct nog een euro van de overheid en de burger te vragen, tevens moest elke burger geen euro meer aan de postcode loterij geven want deze geeft ook een groot deel aan dit soort waanzinge verzinsels, laat ze het besteden aan de gezondheidszorg dat zou beter zijn.

 • politiek

  info104. Kost een dergelijk ecoduct dan ong. 30.000.000 euro ?? !!

 • Leo van Malsen

  Weer een theorie van niks.

  Je schiet dan de nu overtollige dieren af, dan blijven er 10 over. En dan? Die 10 vermeerderen zich en dan gaan ze alsnog over het ecoduct.

  Ik heb gehoord dat er nu bouwhekken op het ecoduct staan om de herten tegen te houden. Wellicht is het handiger om er kleine openingen in te maken waar de wel gewenste diersoorten doorheen kunnen en de herten niet?

 • politiek

  Leo, prima idee. Ik denk ongeveer 15 minuten arbijd met een slijptolletje. Echter niet teveel ambtenaren erbij betrekken anders wordt het toch nog een dure opening. En voordat men het samen eens is hoe groot die opening moet worden zijn we weer een aantal dure vergaderingen verder.

 • leo,s vriend

  Mensen, lees het artikel in de Stentor eens. Dan zal je zien dat dit hierboven amper een half verhaal is.
  Redactie: graag waarheden op jullie site zetten.

 • peter63

  politiek helaas zit jij teveel achter de computer en echte ARBEID met een korte ei ken je niet. teveel van je artikeltjes raken kant noch wal. jongen ga gewoon werken.

 • info104

  Politiek, ja een ecoviaduct kost 30 miljoen en volgens mij zijn er op de veluwe 13 stuks dat is 390 miljoen voor overstekende dieren. En als we de A28 ter hoogte van Nunspeet smorgens en savonds tegen schemertijd berijden, waar ik vaak langs kom, lopen de herten en reen met de konijnen langs de weg te grazen , wat ik dan denk kun je wel raden als ik weer een ecoduct passeer , weer 30 miljoen voor jan met de pet wat een veel betere bestemming waard is. Zien die natuurmensen dat dan ook niet en beseffen ze dan niet waar ze mee bezig zijn. Hopelijk breng ik je op normale gedachten.

 • hwv

  Kost het 30 miljoen of geven we er 30 miljoen aan uit...?
  Zullen we daar ooit echt achter komen?

 • info104

  Hwv als ik me goed herinner is in de kamer het bedrag van 400 miljoen uitgetrokken voor ecoducten , en ze zijn allemaal gebouwd of zijn nog in aanbouw, voor zieke mensen kun je met zo''n bedrag veel doen.Jammer dat bestuurders zich laten beinvloeden door zulke milieuactievisten die de hele dag lopen te lobbien op de ministeries en dan ook nog hun zin blijken krijgen.

 • chef-mf

  het is toch te gek voor woorden dat daar nou geld in wordt gestoken, Een mooi stukje natuur is mooi en dat moet ook onderhouden worden. maar al die gekheid eromheen levert geen ene cent op. laten ze dat geld maar besteden aan zorg/bejaarden etc.

 • chef-mf

  het is toch te gek voor woorden dat daar nou geld in wordt gestoken, Een mooi stukje natuur is mooi en dat moet ook onderhouden worden. maar al die gekheid eromheen levert geen ene cent op. laten ze dat geld maar besteden aan zorg/bejaarden etc.

 • agratax2

  Laten we de natuur beschouwen als een mega veehouderij, dan is afvoeren / slachten een onderdeel van de bedrijfsvoering. Zo is het eeuwen geweest, de grootgrondbezitter >voerde< de dieren één of meerdere jaren en ging dan ter jacht om het te veel (oud, kreupel, vechtjas) te verschalken om daarmee de voorraad weer eens aan te vullen. Plezier jacht bestond niet en mag ook niet bestaat, goede jacht is een onderdeel van fauna en flora beheer. Mooier kan ik het niet maken. Wie denkt dat jagers alleen maar doden om het doden een vorm van zelfbevrediging, moet echt naar de psychiater om weer met beide voeten op de grond te komen en deze negatieve gedachten uit zijn / haar hoofd te verbannen. Helaas denken de huidige natuurbeschermers dat er in Nederland zat plek is voor wilde dieren omdat de boeren deze dieren gratis voeren moeten voeren. Nu nog grote grazers en alles verwoestende evers, maar straks grote rovers (wolven, bruine beren?). Het is de beleidsmakers nooit gek genoeg, lees net dat we de voet van dijken en waterwegen moet inbedden in beton en / of roestvrijgaas zodat de 'lieve' bevers en woelratten geen schade kunnen aanrichten als ze echt tot een onoverwinnelijk leger zijn aangegroeid. Via deze ecoducten mogen deze lieve schatjes vrijelijk emigreren naar nu nog maagdelijke gebieden, zodat ze hier alle ruimte krijgen om hun destructieve werkzaamheden hier te verrichten.

 • Mels

  Ja dat beververhaal is wel het zotste wat er dit jaar weer bedacht is door de dierenknuffelaars.

 • leo,s vriend

  Mels, neem van mij aan dat de dierenclubjes binnen enkele jaren moord en brand schreeuwen dat rws en de waterschappen de natuur naar de knoppen helpen met al die betonnen en gazen oevers.

 • Mels

  We moesten eerst maar es een keer natte poten krijgen door dit soort ongein,is het gelul in een keer over...

 • minasblunders1

  Er is vast wel weer de nodige subsidie te krijgen uit Brussel voor dit soort onzin. Daarna kan het weer met subsidie worden weggehaald. Ze houden elkaar lekker bezig zo. Maar laten we eerlijk zijn, zonder deze bezigheidstherapie zou de werkeloosheid met 80% stijgen.

Laad alle reacties (24)

Of registreer je om te kunnen reageren.