Home

Nieuws 708 x bekeken

Geen windmolens bij nationaal park Weerribben

Zwolle - De provincie Overijssel heeft donderdag een plan voor de plaatsing van windmolens bij nationaal park Wieden-Weerribben afgeblazen. Eerder zei ook de gemeente Steenwijkerland al 'nee' tegen het plan. Natuurorganisaties waren meteen tegen het plan, omdat de 160 meter hoge molens een bedreiging zouden vormen voor de internationaal beschermde purperreiger, die in het natuurgebied huist. Toch verleende Overijssel eerder wel een vergunning.

De provincie ziet de locatie nu echter niet langer als kansrijk, meldde ze donderdag. "We zijn teleurgesteld. Kennelijk is er geen politiek draagvlak meer", zei Arthur Vermeulen van plannenmaker Raedthuys, producent van duurzame energie.

Jaren geleden ging de gemeente nog wel akkoord met de bouw van windmolens in Scheerwolde. De Raad van State veegde het plan in 2009 van tafel, omdat de gevolgen voor de beschermde purperreigers onvoldoende in kaart waren gebracht. Nader onderzoek wees uit dat de molens geen effect bleken te hebben, waarna de vergunning is verleend, aldus Vermeulen.

De provincie wil windmolens nu alleen in zogenoemde zoekgebieden. Scheerwolde valt daar niet onder. De vier windmolens zouden qua uiterlijk een "incident in het landschap" zijn, vindt de provincie. De initiatiefnemers onderzoeken nog of ze in beroep gaan tegen het besluit.

Of registreer je om te kunnen reageren.