Home

Nieuws 1727 x bekeken 10 reacties

"Geborgde dierenarts zal blijven"

Houten – “De kans dat de geborgde dierenarts volledig draagvlak verliest is heel klein”. Dat zegt Bart Smit, directeur van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD) in een reactie op het onderzoek dat de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) is gestart na klachten op het systeem van geborgde dierenartsen.

De aard van de klachten over de geborgde dierenarts wijdt Smit onder andere aan het feit dat elk veranderingstraject met weerstand gepaard gaat. “Daarnaast was er nog geen kwaliteitssysteem binnen de melkveehouderij, zoals IKB bij andere sectoren. De verandering naar het werken met een geborgde dierenarts veroorzaakte daarom wellicht wat onrust”, aldus Smit. De NMa is volgens Smit nog in de beginfase van het onderzoek, wat betekent dat ze de klacht aan het onderzoeken is. “Daarna volgen nog een aantal andere stappen. Maar misschien komt het niet ineens zo ver”, aldus Smit.

 

Volgens Smit zal het systeem van de geborgde dierenarts door het onderzoek van de NMa niet ineens het volledige draagvlak verliezen. “Staatssecretaris Henk Bleker en minister Edith Schippers zijn altijd heel duidelijk geweest dat de geborgde dierenarts een vast onderdeel wordt van het nieuwe beleid om antibiotica verder te reduceren. Schippers blijft waarschijnlijk in het nieuwe kabinet Minister van Volksgezondheid. Van de opvolger van Bleker, Co Verdaas, weten we nog niet zeker of hij zich gaat storten op dit dossier. We zijn er als KNMvD in ieder geval van overtuigd dat de geborgde dierenarts blijft. En mocht de NMa concluderen dat de geborgde dierenarts in de huidige vorm in strijd is met de wet dan kan er in overleg met Schippers gekeken worden hoe dit eventueel aangepast kan worden met inachtneming van het belang van de volksgezondheid”, aldus Smit.

 

Volgens de KNMvD-directeur staat het systeem van de geborgde rundveedierenarts model voor de andere sectoren. “Ik verwacht dat binnen nu en 4 tot 6 maanden we kunnen beginnen met de uitrol van geborgde dierenartsen naar de varkens, - pluimvee-, en kalversector. De verandering zal hier minder groot zijn omdat binnen de IKB eisen de een-op-een relatie met een dierenarts al in staat beschreven", aldus Smit. Hij verwacht dat de geborgde dierenarts straks verplicht gaat worden voor zowel IKB als niet IKB bedrijven. De niet-IKB bedrijven zullen waarschijnlijk vaker worden gecontroleerd door de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit op naleving van de regels rondom de geborgde dierenarts.

Laatste reacties

 • jan1966

  KNMvD het grootste legale kartel van Nederland

 • PigMatters

  @jan1966, dat is nogal een uitspraak. Kunt u oom uitleggen wat u daarmee bedoelt? Hoe zou u de problematiek rond het overmatig antibioticagebruik oplossen?

 • politiek

  Nog geen kwaliteitssysteem in Nederland bij de melkveehouderij. ? Dat zal toch niet waar zijn zeker. ! Wat doen al die belangenbehartigers, productschappen, vakgroepen enz. dan toch ? ! Inderdaad geen wonder dan dat men het antibioticagebruik niet kan verantwoorden en men de gevolgen van dat gedap met antibiotica niet beseft. ESBL wat weer gevaren geeft naar de humane sector.

 • Mozes

  Hoezo geen kwaliteitssysteem in de melkveehouderij? We hebben al sinds 1998 Keten Kwaliteit Melk ( KKM). Dit werd later verzwaard met ook duurzaamheids- en dierwelzijnseisen en heet bij FrieslandCampina momenteel 'Focus planet'.

  Of wordt in het bovenstaande artikel een kwaliteitssysteem voor dierenartsen bedoelt?

 • b.brink1

  Politiek heeft de klok weer eens horen luiden, kerel ga wat zinnigs doen. Natuurlijk moeten er geborgde dierenartsen komen voor varken en pluimvee, want dan kan KNMvD weer vangen voor niets voorstellende cursussen. Het gaat in dit land niet meer om de grote belangen maar alleen de belangen voor een ieder zelf en zijn eigen clubje.

 • Kristof Van Hoye

  inderdaad..ieder voor zichzelf en vooral niet samen eens werken aan een oplossing. men legt de verantwoordelijkheid voor het antibioticagebruik in het kamp van de dierenartsen. dat paard van Troje zal ze nekken omdat het hele verhaal een sectorprobleem is. de verantwoordelijkheid hoort dus bij de sector te liggen en niet bij een onderdeel, laat staan een individu.

 • ronner

  De AUV, de inkoopcoöperatie van de dierenartsen is dit jaar verkocht. Grootste winnaars waren directie en bestuur, die héél veel geld in hun zakken zagen glijden. Hetzelfde is er aan de hand met de KNMvD: directeur en voorzitter hebben zeer grote financiële belangen te verdedigen. Daarom zijn ze bereid om over lijken te gaan. En de boer, hij zwoegde voort....Omdat hij te laf was om actie te ondernemen. Want o, die boze melkfabriek zou toch zijn melk eens niet op komen halen. Indien er 25% minder lafaards zouden zijn onder de veehouders, zou nu niet iedereen bedolven zijn onder de bureaucratie. Wees een vent en lap die borgingsflauwekul samen met je collega' s gewoon aan je laars en je bent weer baas over je eigen bedrijf in plaats van te dansen naar de pijpen van de grote graaiers, die elk weer een eigen agenda hebben.

 • ronner

  De heer Smit is dol op pokeren, blufpoker. Wij, het georganiseerde verzet tegen Smit en zijn boevenbende weten dat Smit zó vaak liegt, dat hij zelf niet eens meer weet wat de waarheid is. Als hij betrapt wordt, begint hij stukjes te schrijven die kwalitatief niet van een analfabeet te onderscheiden zijn. Dan verdedigt hij zich dat hij dyslectisch zou zijn, maar elke dyslectische persoon ziet de rode lijntjes wel staan onder zijn spellingsfouten. Kortom, de leiding van de KNMVD, in handen van prof. dr. Ludo Hellebrekers en de heer Bart Smit is er niet op uit om het algemeen belang te dienen, maar ik verdenk hen ervan dat ze een verborgen graai-agenda hebben. Bovendien is het een hard gegeven dat de NMa vanwege bezuinigingen alle onbelangrijkere zaken heeft moeten schrappen, maar de 'geborgde' 1:1 keten staat nog steeds prominent op de agenda van de NMa. Dus er is beslist wat ernstigs aan de hand en ik acht het heel goed mogelijk al dat de KNMvD, net als de coöperatie van dierenartsen, de AUV, die in 2002 een voor toenmalige begrippen record boete van € 11.000.000 opgelegd kreeg van de NMa,
  nu de klos is en de fikse veeg uit de pan krijgt die deze arrogante vlerken, die denken dat ze god zelf zijn, nodig hebben om zich van hun slechte daden te 'bekeren'. Ja meneer Smit, u leest het goed. Ik vind u een slecht mens.

 • joannes

  Maar het is de Politiek die dit faciliteert! Wanneer er serieus naar een oplossing werd gezocht, hadden ze de graaiers uitgeregeld ipv op het paard gezet. Het heeft met de korste weg en de goedkoopste vorm naar resultaat te maken bij de overheid. Door die 1 op 1 regeling toe te staan en de dierenartsen zogenaamd een controle verantwoordelijkheid te geven, staan de boeren onder curatele van nb een (diensten) leverancier en zijn dierenartsen spekkoper met hun praktijken en gegarandeerde omzet recht. Wanneer de boeren serieus genomen waren en voldoende inspraak hadden gehad, hadden ze deze verantwoordelijk en...... verantwoording bij de boer gelaten met een regeling.

 • Bossies

  Kreeg voor het eerst te maken met geborgde dierenarts voor het bedrijfsgezondheidsplan/bedrijfsbehandelplan. Tot mijn verbazing stond als extra post op de rekening 60 Euro voor geborgde dierenarts. Meteen de laatste keer dat die mij mij de dam opkomt. De PVE houd de dierenartsen op de been over mijn rug. Legaal graaien dus.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.