Home

Nieuws 372 x bekeken

Economische groei minimaal

Utrecht - De export maakt dat de Nederlandse economie in 2013 niet krimpt, maar de groei bedraagt slechts 0,25 procent. De consumentenbestedingen lopen terug en economische risico’s blijven 'aanzienlijk'. Dat schrijft de Rabobank in het rapport Visie op 2013.

Ondanks de minimale groei blijft de omvang van de economie kleiner dan in 2008, toen de crisis aanving. Bedrijfsinvesteringen nemen in sommige sectoren voorzichtig toe maar blijven ook achter bij de niveaus van voor de crisis. De crisis is geenszins voorbij en de noodzakelijke aanpassingen om de economie duurzaam sterk te maken zullen nog jaren duren.
Wereldwijd moet de economische groei grotendeels uit de opkomende markten komen, aldus de bank. In deze landen is ook de meeste beleidsruimte, denk aan geld en liberalisering van markten, om de wereldeconomie aan te wakkeren. Deze landen houden hun kruit echter droog uit vrees zelf in barre tijden terecht te komen.
Volgens de bank sluit de door de eurocrisis getergde Europese economie dit jaar af met een krimp van 0,5 procent, en zal deze in 2013 opkrabbelen met een groei van 0,5 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.