Home

Nieuws 890 x bekeken

EU: golf van Russisch protectionisme

Genève - Rusland heeft recent 'een golf' aan protectionistische maatregelen genomen die internationale handelsregels overtreden, aldus de EU bij een bijeenkomst van de WTO. Daarbij noemt de EU twee pijnlijke dossiers: een Russisch importverbod op levende dieren en een 'recyclingsheffing' op geïmporteerde auto's en machines.

Op 22 augustus is Rusland na 19 jaar onderhandeling als 156e lid toegetreden tot de WTO. Het land brengt volgens de toetredingsafspraken onder meer het maximale importtarief voor zuivelproducten terug van 19,8 naar 14,9 procent en verlaagt het plafond voor het importtarief voor graan van 15,1 naar 10 procent. Rusland maakt, net als eerder China, sinds de toetreding tot de WTO weinig haast met implementatie.
De angst dat Rusland echter creatief gebruik zou maken van de uitzonderingen binnen de WTO die importbeperkingen mogelijk maken, lijken bewaarheid te worden, aldus EU-handelscommissaris Karel De Gucht. Rusland weigert een verbod op de invoer van varkens uit de EU, ingesteld op 20 maart, in te trekken. Volgens de EU heeft Rusland geen goede argumenten en is de maatregel disproportioneel.
Rusland stelde een verbod op de import van slachtvee in met een verwijzing naar het Schmallenberg-virus. Rusland sloot onlangs ook de grenzen voor een serie Duitse, vooral Beierse, zuivelaars. Duitsland overweegt nog de zaak aanhangig te maken bij de WTO maar onderhandelt eerst rechtstreeks, wat normaliter een sneller proces is.
Rusland zelf beklaagt zich bij de WTO over restricties die de EU heeft gezet op Russische controle over gaspijplijnen. De handel tussen Rusland en de VS valt tot teleurstelling van de Russische agribusiness nog altijd niet onder de WTO-deal, omdat in de VS een amendement die het bevoordelen van Rusland in de handel onmogelijk maakt nog moet worden ingetrokken.

Of registreer je om te kunnen reageren.