Home

Nieuws 824 x bekeken

‘Duurzame bedrijven scoren economisch beter’

Den Haag – De 25 procent meest duurzame melkveebedrijven en akkerbouwbedrijven scoren ook bedrijfseconomisch aanzienlijk beter dan het gemiddelde, ondanks een kleinere bedrijfsomvang en minder intensieve productie.

Dat blijkt uit een vergelijking door het landbouweconomisch instituut LEI, onderdeel van Wageningen UR.

Bij de 25 procent meest duurzame melkveebedrijven is het verbruik van mineralen, energie, water en gewasbeschermingsmiddelen lager dan gemiddeld. Machines en apparatuur hoeven minder vaak vervangen te worden en koeien brengen meer uren in de wei door. De arbeidsinzet is gelijk, terwijl het gemiddelde aantal koeien achterblijft bij het gemiddelde (73 tegen 77).
Het inkomen uit bedrijf per onbetaalde arbeidskracht ligt op 43.000 euro, tegen een gemiddelde voor Nederland van 23.000 euro. De kostprijs per 100 kilo melk ligt op 44 euro, tegen 46 euro gemiddeld. De 25 procent meest duurzame bedrijven zijn qua bedrijfsomvang wel 8 procent kleiner dan gemiddeld (standaardopbrengst: 226.000 euro).
In de akkerbouw ligt het inkomen voor de duurzaamste bedrijven op 80.000 per onbetaalde arbeidskracht tegen een gemiddelde van bijna 70.000 euro. Het bouwplan is door het grote aandeel granen minder intensief dan gemiddeld. De standaardopbrengst is dan ook 30 procent kleiner terwijl het aantal hectares vrijwel hetzelfde is.
Volgens onderzoeker Mark Dolman van het LEI bewijst het onderzoek niet dat door duurzame bedrijfsvoering de economische prestaties verbeteren. “Maar de cijfers laten wel zien dat duurzaamheid niet ten koste van rendement hoeft te gaan. We zien dat ondernemers die intensief bezig zijn met duurzaamheid, ook vaak intensief bezig zijn met hun product en het beheersen van kosten.”

Of registreer je om te kunnen reageren.