Home

Nieuws 4950 x bekeken 9 reactieslaatste update:3 nov 2012

Duurder voer scheelt vleeskuikenhouder een Mercedes

Den Haag - Van het geld dat een gemiddelde vleeskuikenhouder dit jaar meer kwijt is aan mengvoer dan vorig jaar, had hij een knappe, nieuwe Mercedes (54.000 euro) kunnen rijden. Een varkenshouder met 2.000 vleesvarkens heeft dit jaar al 345.000 euro aan mengvoer betaald en dat is 22.500 euro meer dan een jaar geleden. Dat valt op te maken uit de mengvoerprijzen die het landbouweconomisch instituut LEI over de eerste tien maanden van dit jaar heeft bekendgemaakt.

De prijs voor vleeskuikenkorrel met afzetcontract is in oktober met nog eens 75 cent gestegen naar €44,80 per 100 kilo. Vleesvarkensbrok steeg 65 cent in prijs naar €31,15. Standaardbrok A werd 55 cent duurder en kost nu volgens het LEI €25,60 per 100 kilo.

Brok is in de herfst nog nooit zo duur geweest als nu. Vleesvarkensbrok kost normaal minder dan 20 euro per 100 kilo. Dat betekent voor de gemiddelde vleesvarkenshouder dat hij in oktober iets minder dan 25.000 euro kwijt is aan mengvoer. Als hij nu zijn voerrekening onder ogen krijgt, ziet hij echter een bedrag dat bijna 14.000 euro hoger ligt. De relatief hoge varkensprijzen compenseren het duurdere voer maar deels. Bovendien zijn de varkensprijzen op dit moment weer aan het dalen, terwijl het einde in de stijging van de voerprijzen nog niet in zicht is.

Een vleeskuikenhouder met 90.000 vleeskuikens betaalde in de afgelopen dertig jaar in oktober gemiddeld iets minder dan 30 euro per 100 kilo voor vleeskuikenbrok met afzetcontract. Normaal zou hij in oktober dan zo'n 80.000 euro kwijt zijn aan het voer, over afgelopen maand komt de rekening echter bijna op 125.000 euro, vorig jaar betaalde hij met 108.000 euro ook al meer dan gemiddeld.

De melkveehouder ziet het voer net zo sterk in prijs stijgen als zijn collega's in de intensieve veehouderij. De bedragen die de melkveehouder betaalt aan brok voor zijn vee zijn weliswaar veel kleiner dan in de intensieve tak, toch scheelt het hem ook veel geld nu het voer duurder is. In de afgelopen maand is de melkveehouder bijna 3.600 euro kwijt aan brok om 75 koeien en daarbij horend jongvee te voeden. Normaal gesproken kost A-brok in deze periode echter amper 17 euro en dat scheelt de melkveehouder zo'n 1.200 euro per maand. Toch al gauw zo'n 3.500 kilo melk. Nu is het wel zo dat melkveehouders vanwege de hoge voerprijzen op dit moment minder krachtvoer verstrekken dan normaal, maar dat merken ze dan ook direct in een kleinere productie.

Laatste reacties

 • keine

  Het duurt niet lang meer dan verdienen de fairtrade boeren meer dan wij (of doen ze dat al)
  Je kunt AH vragen stellen misschien is het een idee om te vragen waneer de NL boeren wat mogen verdienen

 • agri2

  Voor Mercedes Benz maakt het niet uit, nu komt de akkerbouwer om een Mercedes.

 • probe14

  Je kunt altijd nog de .net voor tweedehands mercedes.

 • Boertje-M-sob Henak

  Boeren praten alleen maar over geld. Monsatan lacht zich rot.

 • agri2

  Dat is ook één van de bedoelingen van een ondernemende boer: Geld verdienen

 • l coumans

  wat een lulverhaal het vlees is veel te goedkoop, de consument betaald wat retail vraagt dus iemand na ons lacht zich kapot of zit te sukkele

 • Kees Bakker

  Kan toch niet zo zijn dat de Intensieve Veehouderij alleen maar kan verdienen als de Akkerbouwer verliest op zijn produktie. Granen kunnen eindelijk eens tegen meer dan kostprijs worden afgezet. Het zou zo moeten zijn dat vlees,melk etc. dat goed moeten kunnen maken als eind product. Ben zelf akkerbouwer met een vleeskuikens weet exact hoe en waar dus de kosten zitten.
  K. Bakker

 • l coumans

  en zo is het mijnheer Kees Bakker, schande dat de intensieve veehouders zich een oor laten aannaaien

 • ed12345

  Maken jullie je maar geen zorgen over die Mercedes die wij zouden kunnen kopen ;Nee hoor die gaat netjes naar de belasting

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.