Home

Nieuws 894 x bekeken 2 reacties

Denemarken schrapt 'vetbelasting'

Kopenhagen - Denemarken gaat de één jaar geleden geïntroduceerde 'vetbelasting' weer afschaffen. De maatregel bleek duur en de Denen veranderden hun eetgewoonten niet, aldus het ministerie voor Belastingen zaterdag.

De vetbelasting en in het verlengde hiervan de 'chocoladebelasting', de zogeheten belasting op suiker, kreeg veel kritiek. De consumentenprijzen stegen, de administratieve lasten voor bedrijven gingen omhoog en er dreigde banenverlies, zei het ministerie in de verklaring.

Tegen deze achtergrond hebben de regering en de linkse Rood Groene Partij ermee ingestemd de vetbelasting af te schaffen en de geplande suikerbelasting te annuleren. De Deense centrum-linkse minderheidsregering had de steun van de Rood Groenen nodig, om het besluit door het parlement te krijgen.

De vorige rechtse regering introduceerde de vetbelasting in oktober 2011 om de bevolking ertoe te bewegen minder vet voedsel te eten. Volgens de Deense nationale gezondheidsautoriteit heeft 47 procent van de Denen overgewicht en is 13 procent zwaarlijvig.

De vetbelasting werd geheven op alle producten die verzadigde vetten bevatten, van boter en melk tot aan pizza's, oliën, vlees en voorgekookt voedsel.

Laatste reacties

  • John*

    zet het plan van de vleestaks hier ook maar op zolder.. met taksen worden de eetgewoontes niet veranderd, er blijft alleen minder geld over voor een dure hypotheek, auto, vakantie, dagje weg etc.

  • kleitokkers

    Een vrije menings uiting is wat anders dan een vrije voedselkeus

Of registreer je om te kunnen reageren.