Home

Nieuws 654 x bekeken

CF Industries investeert groot in kunstmest

Deerfield - CF Industries investeert 3,8 miljard dollar (2,9 miljard euro) in nieuwe kunstmestfabrieken in de Amerikaanse staten Iowa en Louisiana. De stikstofprojecten krijgen een jaarlijkse productiecapaciteit van 2,1 miljoen ton ammoniak, 1,8 miljoen ton en 2 tot 2,6 miljoen ton ureum. Met de investering wil CF Industries een antwoord bieden aan de groeiende vraag van boeren wereldwijd.

Eerder kondigde het Egyptische Orascom aan meer dan een miljard euro te investeren in een nieuwe UAN-fabriek in de VS. Net als bij deze fabriek is de aannemer nu ook het Duitse Thyssenkrupp. Tegelijk wil het Canadese PotashCorp, gespecialiseerd in kali, de Israëlische branchegenoot ICL overnemen. De markt is in beweging omdat betrekkelijk hoge graanprijzen de komende jaren vraag naar productiemiddelen doen toenemen.

CF Industries, een directe concurrent van Yara, zag het laatste kwartaal de winst 22 procent toenemen ten opzichte van vorig jaar, tot 403,3 miljoen dollar (315 miljoen euro). De winst is inclusief 50 miljoen dollar die werd verdiend met afgeleide producten, zoals renteswaps en termijncontracten,
De omzet daalde 3,2 procent tot 1,32 miljard dollar (1,06 miljard euro) doordat het verkoopvolume stikstof afnam en prijzen voor fosfaat onder druk kwamen. De fosfaatomzet daalde 7,6 procent terwijl het verkoopvolume 2,4 procent toenam. Het concern uit Illinois boekt nu al 7 kwartalen achter elkaar winstgroei maar de omzet is voor het tweede kwartaal op rij gedaald ten opzichte van een jaar eerder.
CF Industries verwacht veel van de aankomende kwartalen omdat in Zuid-Amerika en de VS arealen worden opgevoerd. Daar komt bij dat de prijs van aardgas, een zeer belangrijke kostenpost bij de productie van stikstofkunstmest, laag blijft.

Of registreer je om te kunnen reageren.