Home

Nieuws 952 x bekeken

Brazilië wordt grootste sojaproducent

Hannover - Brazilië zal in 2013 de grootste producent van sojabonen zijn. Op dit moment is dat nog de Verenigde Staten. Dat zei Steve Malakowsky van het Amerikaanse bedrijf Agstar Financial Services op het International Pig Event dat op de Eurotier werd georganiseerd.

Volgens Malakowsky heeft dit allemaal te maken met de droogte in grote delen van de VS. "Het erge is dat de droogte nog steeds voort duurt. De orkaan Sandy heeft echter wel wat regen naar de droge gebieden gestuwd. Dat heeft iets geholpen."

In 2011 produceerde de VS nog 33 procent van de mondiale sojaproductie. Brazilië was nummer twee met een aandeel van 29 procent. De verwachting is dat Brazilië volgend jaar rond de 81 miljoen ton gaat oogsten. "Hierdoor zal het de VS van de nummer 1 positie stoten", aldus Malakowsky.

De toename in sojaproductie heeft te maken met de groei in varkensvleesproductie en consumptie in het land. Soja is, naast mais, de belangrijkste grondstof voor varkensvoeding. De consumptie van varkensvlees in Brazilië is gestegen van 13,4 kilogram per persoon per jaar in 2008 tot 15,1 kilogram in 2011.

Of registreer je om te kunnen reageren.