Home

Nieuws 2118 x bekeken 3 reacties

Brabant: meer nodig tegen groei veehouderij

Den Bosch - Na de discussie over megastallen denkt Brabant na over nog meer criteria voor veehouderijen. De provincie gaat volgend jaar duidelijke regels ontwikkelen voor bijvoorbeeld uitstoot, geurhinder, antibioticagebruik, mestverwerking en dierenwelzijn. De regels kunnen ook leiden tot een maximumaantal bedrijven of dieren in een bepaald gebied, staat in een 'denklijn' die Gedeputeerde Staten dinsdag hebben vastgesteld.

Maatregelen die Brabant heeft genomen tegen megastallen, helpen niet tegen de groei van het aantal dieren. Veel bedrijven hebben nog groeiruimte.

Brabantse boeren mogen in de toekomst alleen nog uitbreiden als ze dat verdienen, legde VVD-gedeputeerde Yves de Boer dinsdag uit in een toelichting. In de omslag van bulkproductie naar een duurzame productie moet de lat omhoog, zegt hij. ,,Achterblijvers moeten inhalen of stoppen'', klonk het dinsdag.

De regels zijn nodig om het vertrouwen van de burgers terug te winnen en de balans op het platteland te herstellen, aldus De Boer. En hoewel in afwachting van onder meer een advies van de Gezondheidsraad nieuwe criteria nog niet concreet zijn, sprak hij dinsdag al van een 'majeure stap'.

Laatste reacties

  • bankivahoen

    Het wordt hoog tijd dat er een opkoop regeling komt, zijn we van dat gezeur af dat het toch nooit goed genoeg is. Koop de hele sector uit en je bent er van af!Wat ze nu verzinnen voor aanpassingen aan stallen is over 1 jaar al niet goed genoeg meer! Men zal niet rusten voor de gehele diersector naar het buitenland gejaagd is.Het doel is kostprijsverhoging zodat elk bedrijf vanzelf op den duur omvalt. De hetze die tegen de sector bezig is word versterkt door continu leugens in de media te verspreiden die klakkeloos als voor waar worden aangenomen door de bevolking.Hen kun je niets verwijten, zij weten niet beter! Zlto staat erbij en gaat met alles akkoord ! Huichelarij ten top!

  • John*

    liever duurzaam uitbreiden dan gebakken lucht (lees rechten) kopen. voor 250 euro per zeug kan er veel geld geinvesteert worden om duurzaam te produceren.

  • joopi

    Een vvd-er die regelzucht bepleit, het moet niet gekker worden

Of registreer je om te kunnen reageren.