Home

Nieuws 1439 x bekeken 2 reacties

Bontindustrie verliest rechtszaak tegen Gaia-campagne

Brussel - De Belgische Bontfederatie en Europese Federatie voor Pelsdierhouderijen hebben geen gelijk gekregen in een rechtszaak tegen de Belgische dierenrechtenorganisatie Gaia.

Vorig jaar gebruikte Gaia in een anti-bontcampagne de afbeelding van acteur Jean-Claude Van Damme die een gevilde nerts in zijn handen houdt. De bontindustrie vond de affichecampagne van Gaia bedrieglijk, lasterlijk en eerrovend. Ze vroegen de rechtbank om Gaia te veroordelen tot een dwangsom van 627.000 euro.

De Brusselse rechtbank was het daar niet mee eens. “Er is helemaal geen sprake van misbruik van het recht op vrijheid van meningsuiting. Gaia kan geen enkele fout worden aangewreven", aldus de uitspraak.

De Bontfederatie en de Europese Federatie voor Pelsdierhouderijen reageren teleurgesteld. "De rechter nam een zeer beperkte interpretatie van het verspreidde beeld aan, en vermeed hiermee een debat ten gronde. Een gemiste kans om de consument en het brede publiek correct te informeren”, zeggen beide ondernemersorganisaties. Zij vinden dat de consument moet weten dat dierenwelzijn een prioriteit is binnen de bontsector, "net zoals dit een prioriteit is binnen alle landbouwsectoren waar dieren geproduceerd worden".
Zij moeten nu de gerechtskosten van Gaia terugbetalen.

Laatste reacties

  • schoenmakers1

    is gewoon tries dat een rechter bijna altijd dit soort instellingen gelijk geeft, het lijkt wel dat men er zelf lid van is

  • joannes

    Het is de vrijheid van menings uiting die rechters in een democratie heel hoog hebben staan op hun lijst. Met deze vrijheid heb je dus het recht om je mening op allerlei manieren te geven en te uiten, zeker tav diervriendelijkheid, wat nu in een maatschappelijke discussie steeds grotere aandacht krijgt. Daarom moeten producenten zaken die ze als vanzelfsprekend aannemen opnieuw uitleggen aan het publiek. Elke aktie zoals bovenstaand om iemand te verbieden zijn mening te geven werkt averechts. Beter is het juiste beeld in alle eerlijkheid met zijn historie er naast te zetten, zodat het publiek kan kiezen en daar ook de juiste motieven bij gebruikt.

Of registreer je om te kunnen reageren.