Home

Nieuws 1882 x bekeken 2 reacties

Bleker: naamsverandering ministerie typeert afstand Den Haag tot rest van Nederland

Den Haag - Oud-staatssecretaris Henk Bleker van landbouw vindt het verdwijnen van de term 'landbouw' uit de naam van het ministerie een typisch geval van Haagse fratsen.

"Het geeft aan hoe ver Den Haag af staat van het platteland. Het is typerend voor de verstedelijkte politiek in Nederland”, vindt Bleker. Hij is verbaasd dat in een land waar de landbouw zo goed ontwikkeld is dat er wereldwijd wordt opgekeken naar de sector, geen landbouw meer in de naam van het ministerie zit.

Bleker zei dat tijdens een afscheidsinterview met deze krant. De oud-staatssecretaris vindt dat hij het denken over de landbouw in de politiek heeft opgeschud. "De landbouw is van defensief naar aanvallend gegaan", volgens de Groninger. Hij zegt dat de tijd te kort was om alle knopen door te hakken.

Bleker uit zich kritisch over het landbouwbeleid van de PvdA. Vooral over uitspraken van partijleider Diederik Samsom, dat het oude Europese landbouwbeleid veranderd moet worden. Bleker vindt de uitspraken niet sociaal. "Het landbouwbeleid heeft veel welvaart gebracht en het zorgt voor voedselzekerheid. Ook nu nog zorgt het landbouwbeleid voor welvaart en armoedebestrijding op het platteland, bijvoorbeeld in Oost-Europese landen."

Laatste reacties

 • politiek

  Landbouwbeleid gaat veel verder als voedselzekerheid. Denk vooral ook aan voedselveiligheid en minder antibioticagebruik en minder gebruik van (pro)hormonen. Denk aan MRS en ESBL.Tevens viel ook natuurbeleid onder landbouwbeleid. Gebeurd dit niet open en transparant voor geheel Nederland dan krijg je juist een defensief beleid en bereik je niets. De eerste kerntaken voor het huidige kabinet was juist weer landbouw iets maken wat GEHEEL Nederland aangaat er terecht denk ik. Landbouw gaat veel verder als het inkomen van een beperkt groepje ondernemers.

 • Albert Kuyerhuis

  Zo te beoordelen moet 'Politiek' wel links van het midden rijden, een recept voor ongelukken op de economische weg. Hier boven wordt 'voedselzekerheid' weggeduwd in de hoek van antibioticagebruik, (pro)hormonen, MRS en ESBL en natuurbeleid.

  De complexiteit die de agrarier wordt opgeduwd is enorm en beslist niet te volgen voor de kleine ondernemer. Als deze intensief gaat telen of werken moet de veestapel vooral niet te groot worden of te krap bezet in de stallen en vakjes.

  Overheidsingrepen werken funest. De uittocht uit de agrarische tak is vaak hartverscheurend voor de betrokkenen en krijgt een bikkelharde en meedogenloze begeleiding van de politiek en maatschappij. Als een agrarier niet langer plezier in zijn werk heeft, valt er juist een stukje voedselzekerheid weg.

  Wie heugt de voedseltochten nog van de stedelingen in de oorlogsjaren en vooral de hongerwinter? Uit de verhalen weet ik dat veel boerinnen dagelijks extra kookten voor de ongenodigde gasten die langs de weg trokken om voedsel te vinden. Bij de boer was, ondanks scherpe controles, toen nog een beetje voedselzekerheid, die totaal afwezig was bij de overheid.

  Ik wil 'Politiek' eraan herinneren dat de politiek voedselproductie dient te bevorderen inplaats van te bemoeilijken. Dan is er voedselzekerheid.

Of registreer je om te kunnen reageren.