Home

Nieuws 2489 x bekeken 4 reacties

Bleker erkent dat meer geld voor natuur noodzakelijk is

Den Haag – Anders dan hij altijd heeft beweerd, stelt voormalig staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) nu dat met zijn bezuinigingen op het natuurbeleid Europese verplichtingen onhaalbaar zijn.

Dat blijkt uit het deze week openbaar gemaakte formatiedossier.

Tijdens de vorming van het nieuwe kabinet vroegen de onderhandelaars Bleker hoe de 200 miljoen euro die zij extra voor natuur willen vrijmaken het beste kan worden besteed. Daarop antwoordde hij dat ‘deze middelen noodzakelijk zijn om te voldoen aan de Europese eisen van de Vogel- en Habitatrichtlijn’.

Ook is het succes van de decentralisatie van het natuurbeleid volgens Bleker afhankelijk van de beschikbaarheid van dit geld. Dat is opmerkelijk aangezien hij tijdens de onderhandelingen met de provincies hierover altijd heeft beweerd dat meer geld niet nodig is.

Tweede Kamerlid Stientje van Veldhoven (D66) is blij dat Bleker erkent dat het akkoord ‘een financiële gatenkaas’ is. Toch is zij ook bezorgd. “In plaats van dat we met dit geld een kwaliteitssprong kunnen maken, moeten er gaten worden gedicht.” Van Veldhoven stelt binnenkort schriftelijke vragen hierover aan Blekers opvolger Co Verdaas.

Laatste reacties

 • Mels

  Wederom wandelen we weer netjes aan de leiband van EU,kunnen we in NL nou niks zelf regelen??????

 • info104

  We moeten maar veel geld steken in de natuur dat leverd vervolgens ook veel geld op.
  Nu veel mensen in de ww raken en er in de bouw veel ontslagen vallen moeten we ons toch eens bedenken om de natuuruitgaven te vergroten, er komt uit deze natuur geen werk voor terug wat we zo hard nodig hebben. Ik stel vor om de natuurgronden te bewerken met de ploeg en er groenten ed. op te gaan verbouwen ,dat leverd werk en omzet en geld op okk voor de nederlandse staat , want als er winst word gemaakt geeft dat altijd werk, en dat hebben we nodig in een tijd van ressecie, wanneer worden we eens wakker.

 • jamiemf

  ik sluit me daar zeker op aan. info104

 • CropdusterNL

  Ook ik sluit me aan bij info104..

Of registreer je om te kunnen reageren.