Home

Nieuws 758 x bekeken

Beperkt risico op zoönose door import vee

Bilthoven - De risico's voor verspreiding van ziekten die van dier op mens overdraagbaar zijn door de invoer van landbouwhuisdieren is beperkt, stelt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) in het jongste overzicht Staat van Zoönosen.

Het illegale importcircuit van landbouwhuisdieren is zeer beperkt en door de goede controle op de aanwezigheid van zoönosen zijn de risico's beperkt, aldus het rapport.

Toch komen er elk jaar wel enkele gevallen van zoönosen voor, zoals bij voorbeeld rundertuberculose of brucellose. Het RIVM waarschuwt voro de terugkeer van echinokokkose, een parasiet die zich in het lichaam kan vestigen en onder meer longproblemen kan veroorzaken. De parasiet kan door de voortdurende invoer van besmette slachtrunderen weer in Nederland worden geïntroduceerd, aldus het RIVM. De mens raakt niet besmet door het eten van besmet vlees. Enkele jaren geleden werd een opleving geconstateerd, die werd veroorzaakt door de invoer van besmette runderen uit Roemenië. Toen zijn door de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit maatregelen genomen om de risico's te beperken.

Het RIVM wijst op risico's door de invoer van exotische dieren. Uit ervaringen blijkt dat het heel moeilijk is dieren op te sporen, als achteraf blijkt dat er een mogelijk risico is. Eenmaal in Nederland aangekomen is het vrijwel onmogelijk verdachte dieren nog te traceren. In geval van een uitbraak loopt de volksgezondheid daardoor grote risico's, aldus het RIVM, dat daarbij verwijst naar de invoer van uit de VS afkomstige prairiehonden.

Of registreer je om te kunnen reageren.