Home

Nieuws 937 x bekeken 1 reactie

ABN Amro: op termijn minder krediet beschikbaar

Amsterdam – De nieuwe bankregels die op ABN Amro afkomen maken dat straks minder kapitaal beschikbaar is voor financieringen.

Dat zegt Wilbert Hilkens, sectormanager dierlijke sectoren van ABN Amro. De regels zullen volgens Hilkens "zeker merkbaar zijn", hoewel "de land- en tuinbouw vermoedelijk minder wordt geraakt dan andere sectoren."

Hilkens, die bevestigt wat Rabobank en ING eerder suggereerden, verwacht dat de gevolgen zich duidelijk manifesteren vanaf 2016. Hilkens benadrukt dat gevolgen per klant of klantgroep momenteel nog worden onderzocht en dat de gevolgen voor de land- en tuinbouw niet direct dramatisch zullen zijn. “Maar er zal minder geld zijn dus klanten zullen kritischer naar hun bronnen van financiering gaan kijken. Agrarische ondernemers kunnen de gevolgen van Bazel III beperken, bijvoorbeeld door het verminderen van ongebruikt rekening-courant krediet.”
Volgens de zogeheten Bazel III regels moeten banken onder meer een groter eigen vermogen aanhouden en mogen ze minder risicovol geld uitlenen. De regels zijn opgesteld naar aanleiding van de financiële crisis die in 2008 zijn intrede deed. Banken hadden producten verkocht die ze niet volledig doorgrondden en soms veel te risicovolle leningen verstrekt. Vanaf 2019 moeten Europese banken aan Bazel III voldoen.
Hilkens: “banken zijn zelf ook afhankelijk van de financiële markten. Het risicoprofiel van de bank bepaalt hoeveel de bank zelf bij interbancaire transacties betaalt.” Het punt is op de horizon gezet en dus zijn de ogen gericht op hoe banken zich voorbereiden. “In de praktijk dwingen de markten banken al vroeger voor te sorteren.”
ABN Amro ontkent dat banken momenteel al extra moeilijk doen bij het verschaffen van krediet. “Onze agrarische kredietportefeuille groeit nog steeds”, aldus Hilkens, “met als uitzondering de legsector.” De kredietverlening naar de legsector is minder dan voorheen omdat bedrijven vanwege het kooiverbod eerder extra investeerden.

De agrarische sector heeft volgens Hilkens ondanks de prijsschommelingen van de laatste jaren nog altijd een stabiel imago en een uitstekend ‘track-record’. 
Aangezien de kredietportefeuille van Rabobank stabiel is tot krimpt, betekent het dat ABN Amro voorzichtig marktaandeel wint. ABN Amro profiteert ook van beleidswijzigingen van de andere Amsterdamse bank, ING, dat zich gedwongen door een bezuinigingsoperatie veel minder aanvallend opstelt in de sector.

Eén reactie

  • politiek

    Ongetwijfeld zal de ABN Amro perfect aanvullen wat er momenteel gaande is in veehouderij Nederland. Door het eigen ,,boers,, gedrag had men ook steun nodig van ik meen enkele tientallen miljarden euro,s. ! Belastingbetaler Nederland was fair , en hield de bank overeind. Deze moest wel beterschap beloven. Terecht denk ik dat men kritisch is naar financieringen. Noodzakelijke financieringen dienen nu eenmaal te gebeuren. De rest is een soort weelde.( en is het wel verantwoord als veehouderij Nederland nog groeit !) Dat weet de ABN Amro zelf maar al te goed gezien eigen ervaring. Hopenlijk gebruikt de ABN Amro die kennis ook met financieringen over de grens. CHINA, Oekraine, Roemenie, enz. Terecht dat men voorzichtig is maar Nederlands belastinggeld is ook weer niet bedoelt om dan de financieringen grootschalige veehouderij in het buitenland te doen. Ons belastinggeld kunnen we in Griekenland ook wel kwijt. Plaats voldoende daar. !

Of registreer je om te kunnen reageren.