Home

Nieuws 413 x bekeken

Yara boekt beter dan verwachte winst

Oslo – Yara International heeft het derde kwartaal een nettowinst geboekt van 2,62 miljard Noorse kroon (355 miljoen euro). Daarmee lag de winst 26 procent lager dan vorig jaar maar hoger dan veel analisten hadden verwacht. Het Scandinavische kunstmestconcern denkt dat hoge voedselprijzen de vraag naar kunstmest gaan stuwen.

Yara had in het derde kwartaal last van druk op prijzen. Prijzen lagen gemiddeld 4 procent lager dan een jaar eerder. De chemiereus zag wel het verkoopvolume van kunstmest toenemen van 4838 kiloton naar 5008 kiloton. De afzet van NPK nam binnen deze categorie toe van 1709 naar 1801 kiloton. De productie voor industriële toepassing bleef gelijk op ongeveer 1500 kiloton.

In Europa werd minder kunstmest op basis van stikstof, waarmee Yara wereldmarktleider is, gekocht. Yara stelt dat boeren voorzichtig bleven ondanks stijgende graanprijzen en hogere marges op het niveau van de meeste individuele akkerbouwbedrijven. Het bedrijf ziet de Eurocrisis als belangrijkste oorzaak voor voorzichtigheid bij boeren.
In China lag de prijs voor kunstmest op basis van ureum 7 procent lager dan in de corresponderende periode in 2011. De export vanuit China nam toe doordat de regering exportbelasting verlaagde. In Brazilië werd volgens Yara wel fors meer stikstofkunstmest gekocht.

De graanprijs kwam in september volgens de index van Wereldvoedselorganisatie FAO uit op 263 punten, 7 procent hoger dan in dezelfde maand in 2011, maar nog 4 procent lager dan het recordniveau dat in april 2008 is neergezet. Het inzaaien van mais in Brazilië verloopt moeizaam en Yara verwacht dat hogere prijzen voor graan en soja zullen leiden tot een toenemende vraag naar productiemiddelen. Bovendien komen vanuit de Chinese markt orders binnen.

Of registreer je om te kunnen reageren.