Home

Nieuws 660 x bekeken 12 reacties

'Waterbedrijven moeten in toekomst hamsteren'

Den Haag - Het Nederlandse oppervlaktewater kan in de toekomst van tijd tot tijd zo vervuild raken, dat het soms niet geschikt is om er drinkwater van te maken.

Drinkwaterbedrijven moeten daarom overwegen een voorraad op te slaan voor moeilijke periodes. Dat staat in een rapport van het Rijksinstituut van Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

De onderzoekers keken naar 11 zogeheten innamepunten in het stroomgebied van de Rijn en de Maas. Dat drinkwater komt bij 40 procent van de Nederlanders terecht.

Een van de conclusies is dat er te veel bestrijdingsmiddelen in het water kunnen voorkomen in een droog jaar in combinatie met snelle klimaatverandering.

Laatste reacties

 • B bob

  De verborgen kosten van de reguliere Land en Tuinbouw ?

 • borgerbos

  Dit artikel maakt mij benieuwd naar hoe vaak de waterinname in het verleden is stilgelegd na een droge periode gevolgd door veel regenval vanwege bestrijdingsmiddelen. Hoe is de trend, gezien het gebruik van bestrijdingsmiddelen verwacht ik een dalende trend, klopt dat? En als mijn veronderstelling juist is is het artikel tendentieus

 • bankivahoen

  Alle metingen geven weer dat de rivieren schoner zijn dan ooit, kortom tendentieus gezever! Zeker weer wat rapportjes van Diederik Stapel gebruikt of van anderen wiens valsheid in geschrifte nog niet boven tafel is.

 • hoekstra811

  tis weer van het landbouwgif zeker,de co 2 uitstoot van koopzieke reislustige consumenten word voor het gemak onder het vloerkleed geveegd...

 • Mozes

  Het is bekent dat er steeds minder bestrijdingsmiddelen gebruikt worden. De middelen die nog gebruikt worden zijn vaak snel biologisch afbreekbaar. De conclusie van het RIVM is dan ook zeer merkwaardig.

 • agratax2

  bbob wie zegt dat deze bestrijdingsmiddelen via de landbouw in het water komen?
  Toevallig staan er nog al wat bestrijdingsmiddelen fabrieken aan de waterloop van de Rijn. Toevallig is er in het verleden nog al wat troep geloosd op het oppervlakte water en is er heel veel op de bodem van de rivieren neergeslagen en dit zal beetje bij beetje met het slib richting Nederland gaan. Sinds we bijna alles kunnen meten komen we tot de conclusie dat we vroeger veel troep hebben genuttigd terwijl ons water >schoon< heette te zijn. Waarom dan de boeren weer de schuld geven, omdat zij tegen bodem prijzen voedsel moeten maken voor de bevolking, die geen meer prijs voor >schoon< wil betalen??

 • schoenmakers1

  het drinkwater uit de rivieren is gewoon rioolwater wat een beetje bezonken en belucht is, het mag wel eens duidelijk in de kranten komen te staan wat de burgers werkelijk drinken, niet zomaar altijd de boeren de schuld geven die helemaal niets verkeerd doen

 • ikkethuis

  precies, schoenmakers1. En wat te denken van alle antibiotica welke door mensen ingenomen worden, en andere pillen. Deze komen via deze weg ook in ons drinkwater.

 • joannes

  Waarom denk je dat water in de Super tegenwoordig net zo duur is als melk! Ook daar is het vertrouwen aan het slinken!

 • B bob

  Agratax1 ,wederom is de Land en tuinbouw absoluut onschuldig wat betreft de verontreiniging van het oppervlakte en bodemwater !
  Wat betreft veilig drinkwater : Gewoon een osmose reverse ( zit een soort kunstnier in ) systeem gebruiken voor drinkwater is nog het beste ( dat is wat alle flessenwaterproducenten immers ook doen . Bij een aquariumwinkel kun je er al een kopen voor rond de honderd euro.

 • W Geverink

  Joannes. Als water duurder is in de winkel is dat een teken dat er teveel melk is op de markt. Mischien een goed idee om een deel van de melk te scheiden in water en vaste delen en apart te vermarkten...

 • B bob

  Zou het een goed idee zijn om van de melk poedermelk te maken W Grevelink ? (HaHa)
  Er is overgens een ernstig tekort aan Biologische melk in de EU

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.