Home

Nieuws 2410 x bekeken 12 reactieslaatste update:13 okt 2012

Varkensdierenartsen introduceren gezondheidsindex

Putten - Een samenwerkingsverband van vier dierenartsenpraktijken (‘de SUVITA dierenartsen’) introduceert de Gezondheidsindex (SGI), een nieuw kengetal dat de gezondheidsstatus van een varkensbedrijf aangeeft. Volgens één van de initiatiefnemende dierenartsen, Gerard van Eijden, is er behoefte aan een kengetal voor de varkensgezondheid.

“Iedereen praat over diergezondheid en vindt het heel belangrijk. Maar een goede maat om de gezondheid weer te geven is er niet. Die hebben wij nu met vier praktijken: Dierenartsenpraktijk Nijkerk-Wellensiek, De Klomp Dierenartsen, Dierenartsenpraktijk Veenendaal en Dierenartsen AnimalCare Putten, ontwikkeld”, aldus van Eijden.

De SUVITA Gezondheidsindex is een getal tussen de 0 en de 10, waarbij 10 de hoogste gezondheidsindex betekent. De index wordt bepaald aan de hand van het antibioticagebruik, het uitvalspercentage en de klinische score van de dieren. “Vooral het laatste is een belangrijk onderdeel van de index. Tijdens de controle checken we een lange lijst aan klinische symptomen zoals hoesten, oorbijten en kreupelheid. Deze bevindingen bepalen voor 30 procent de index”, legt Van Eijden uit.

Binnenkort gaan de vier praktijken de index toepassen op de 350 varkensbedrijven die ze in hun bestand hebben. De index wordt maandelijks opgesteld tijdens het maandelijkse bezoek van de dierenarts. De waarnemingen worden tijdens de rondgang door de stallen via de Ipad direct in het systeem VetAPP geregistreerd. Dit registratiesysteem is ook door de vier praktijken gezamenlijk ontwikkeld. Uiteindelijk zal de index ook voor andere dierenartsenpraktijken beschikbaar komen. Ze hoeven daarvoor enkel het softwareprogramma VetAPP aan te schaffen.

Volgens van der Eijden kan de varkenshouder met de index zijn bedrijf  beter vergelijken met andere bedrijven en gericht werken aan gezondheidsproblemen. De index kan ook worden gebruikt om een betere prijs te ontvangen voor de biggen. “Tegen de vleesvarkenhouders wordt constant gezegd dat ze biggen moeten afnemen van bedrijven met een hoge gezondheidsstatus. Maar wat is dat dan? Met de index kunnen ze het nu beter bewijzen”, aldus Van Eijden. Of de bedrijven met een hoge gezondheidsindex in de toekomst ook daadwerkelijk een hogere prijs voor de biggen krijgen kan Van Eijden niet garanderen. “Ik hoop het wel want het wordt tijd dat zeugenhouders beloond worden voor kwaliteit en niet voor het afleveren van bulk.”

Laatste reacties

 • iptho1

  Lijkt een goed plan, nu alleen nog de juiste foto bij het bericht!!
  Het gaat over varkens en er staat een dekking van een koe als foto bij.
  Kan het niet helemaal rijmen hier.

 • politiek

  Inderdaad die foto is niet passend bij bericht. Die gezondheidsindex zal echter nog enorm veel discussie gaan geven in de toekomst denk ik. Mijn inziens is de start van waardering al zonder meer fout. Zolang je de klinische score van de dieren belangrijker blijft vinden als de hoeveelheid antibitica gebruik zal het fout blijven gaan. Je stelt daarmee immers MRSA en ESBL bij de humane sector ondergeschikt aan daggroei per dier per dag , uitvals % , kg voer per kg vlees/melk , levend geboren biggen per zeug . Kengetallen klinische score kun je fors beinvloeden door meer antibioticagebruik. Antibitica kan zelfs ingezet worden als groeibevorderaar en het droogzetten ( preventief ! ? ) van koeien. Ik hoop niet dat het programma opgesteld wordt door de zogenaamde autobaandierenartsen omdat men het antibiotcagebruik op zich per bedrijf of dier zo laag in de beoordeling meeneemt. Inderdaad het bulkverkoop antibiotica komt ermede in het gedrang ! . Bulkverkoop van goede biggen moet je niet halen met bulktoediening van antibiotica !.

 • John*

  wil je die 10 halen dan zal je het op alle fronten goed moeten joannes! Ik ben alleen bang dat je dan kasplantjes krijgt die niets mee hebben gemaakt en daarna alsnog bij de mester omvallen.

 • joannes

  Je zal als zeugen houder ook je mester moeten selecteren. Een 10 fokker met een 4 mester combineert slecht! Een 4 en een 10 gaat goed! Samen sterk is het gezegde en ook hier gaat het weer op! Die dierenartsen willen een preventieve management rol gaan krijgen, nu de antibiotica aan banden gelegd gaat worden. Het probleem is dat de goede geen potten kijkers nodig hebben en de slechte ze niet kunnen betalen. Een index zou wat zijn wanneer de biggen echt standaard op een schaal van 1 op 10 aangeleverd zouden kunnen worden. Dan gaat dat de prijs beinvloeden en zullen de fokkers meer op kwaliteit sturen ipv kwantiteit.

 • Emmy.koeleman1

  foto is aangepast, per abuis was een koeiendierenarts bij het bericht geplaatst. mvg, Emmy

 • John*

  goed en regelmatig overleg is veel belangrijker dan een cijfer. Resultaten terugkoppelen zal leiden tot betere rendementen en uiteindelijk een hogere toeslag (maar dan hebben er beide ook aan verdiend!). door nu eerst een cijfer te geven moet de mester alvast de hogere prijs betalen terwijl het resultaat er nog niet is, daarna kan de fokker zich verschuilen achter zijn 9 terwijl door een kleine maatregel na overleg problemen bij de mester te voorkomen zijn! Maar de hele setor is er opgericht om de communicatie door de perifirie te laten en de schakels zelf zo min mogelijk met elkaar te laten communiceren! En juist op dit stuk is rendement te halen.

 • joannes

  Iedereen moet weten dat een Index geen garantie is en alleen die punten meet die in die index zijn opgenomen. Natuurlijk moet die index dan vlgs de Dierenartsen door een ¨onafhankelijke¨ partij worden opgesteld.(Denk aan de extra kosten: wat is nu bv 0,5 € per big voor een paspoort?) Het is als de classificatie op het slachthuis maar nu op de levende have met specifieke aandachtspunten, die ook zullen meesturen. Overduidelijk heeft het waarde maar het is geen garantie en er kan geen garantie aan worden ontleent. Een geslacht varken in een broeikast is ook snel minder dan in de koelcel! Al zal het voor de mester moeilijk te verteren zijn dat hij goed uitgangs materiaal heeft verprutst! Andersom voelt hij zich een vakman/kunstenaar!

 • John*

  voor biggen met een lage gezondheidsindex in dus een grotere markt... voor een prutser zijn gezonde biggen te duur en een vakman kan van biggen met een lage gezondheidsindex nog goede varkens maken.. is de markt voor biggen met een lage index toch groter?

 • joannes

  De prijs zal het bepalen! Goedkope goede biggen of te dure slechte! De mester zal moeten weten wat hij zelf kan wanneer hij gaat experimenteren! Diegene die risico´s gaat nemen moet goed weten wat hij doet want al groeien de mooiste bloemjes aan de kant van het ravijn je moet wel je evenwicht kunnen bewaren als je ze gaat plukken. Het ravijn is te diep om er uit te klimmen als je al niet te pletter bent gevallen. Het wordt dus gewoon een criterium extra in de ondernemers beslissingen waarop je kan floreren of afbranden. Ondertussen strijken de dierenartsen extra geld op en de relatie mester fokker wordt kwetsbaarder omdat er een (schijn) zekerheid ingebracht wordt. Want ook voor de slechte biggen zullen de paspoorten moeten worden betaald.

 • John*

  voor die 0,5 euro per big kan je misschien beter eens om de maand bij elkaar op de koffie gaan.... bereik je veel meer mee.

 • joannes

  Eens, maar dat is voor gevestigde relaties! In de nieuwe zal toch altijd wat ¨gevreeën¨ moeten worden voordat er vertrouwen is en daar proberen die dierenartsen als start zich tussen te wringen met hun discipline en autoriteit.

 • John*

  maar moet dat onder toezicht van de handelaar en veearts (die zelf ook belangen hebben!) of ga je samen aan tafel en roep je kennis en kunde van beide als er problemen zijn??? Als er GBV toegepast wordt is er geen SGI nodig. Aan de andere kant is dit misschien wel de uitkomst voor de kleinere vermeerderaar zodat ook zij een eerlijke prijs voor de biggen gaan beuren!

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.