Home

Nieuws 4726 x bekeken 3 reacties

Varkensbedrijven hard geraakt door Lenteakkoord

Den Haag - Varkensbedrijven zien hun inkomen door het Lenteakkoord met 7 procent gekort. De bedrijven verliezen 3 procent van het inkomen aan de afschaffing van rode diesel en nog eens 4 procent door verhoging van de energiebelasting. De afschaffing van rode diesel kost geiten- en schapenhouderijen alleen 9 procent van het inkomen uit bedrijf. Dat blijkt uit berekeningen van het landbouweconomisch instituut LEI, onderdeel van Wageningen UR.

Onderzoeker Krijn Poppe: "de rek is er bij varkensbedrijven al goed uit en de maatregelen doen dus echt pijn. De regering moet goed bedenken of ze mogelijke effecten accepteert." De meeste landbouwbedrijven worden vooral door de afschaffing van rode diesel geraakt. Voor akkerbouwbedrijven, melkveehouderijen en varkensbedrijven kost de maatregel 3 procent van het inkomen terwijl bloembollenbedrijven 5 procent inkomensverlies lijden, nog naast een inkomensverlies van 2 procent door verhoging van de energiebelasting. Poppe relativeert het effect bij bedrijven die schapen en geiten houden omdat het vaak stoppende bedrijven en hobbybedrijven betreft. "Niettemin blijft de vraag hoeveel bedrijven kunnen overleven als ze nog eens 9 procent verliezen."

Gemiddeld verliest een doorsneebedrijf in de landbouw 1.700 euro per jaar aan inkomen, tegen 4.000 euro in de veel gas- en stroomverbruikende glastuinbouw. Poppe van het LEI vindt de energiemaatregelen een goede eerste stap richting verduurzaming: "als econoom vind ik het wenselijk dat de 'echte' prijs voor energie betaald wordt."

Europarlementariër Esther de Lange (CDA) vindt de maatregelen niet te verkroppen, vooral omdat de consument volgens haar geen "echte prijs" betaalt voor voedsel, maar een prijs die kunstmatig en ten koste van primaire bedrijven door supermarkten laag wordt gehouden. "Voordat ik dit soort prikkels zou inzetten, moet de margeverdeling op tafel."

Voorzitter Jos van Campen van Cosun vindt de maatregelen "een stapje in de goede richting" maar vreest dat compenserende maatregelen om boeren te helpen verduurzaming echt te bevorderen niet worden waargemaakt. "Anders is het niet meer dan een lastenverzwaring." Poppe benadrukt dat de ramingen van de werkelijke uitkomst sterk kunnen verschillen omdat bedrijven hun beleid aanpassen." Fruitbedrijven zien het inkomen door afschaffing van rode diesel met 2 procent afnemen terwijl telers van opengrondsgroenten 3 procent inleveren. Het effect is bij glastuinbouwbedrijven en pluimveehouderijen kleiner dan 1 procent. Glasgroentetelers en glasgroentebedrijven verliezen wel respectievelijk 3 en 8 procent inkomen door het verhogen van de energiebelasting.

Laatste reacties

 • joannes

  Nou daar gaan we met de VVD en de PvdA! Die zijn gewoon voor versnelde saneringen en boeren in de bijstand. Politiek is inkomen distributie en het is duidelijk dat de boeren nu het stiefkindje zijn! De grote boeren die natuurlijk ¨strategisch¨ denken zullen eea toejuichen omdat een versnelde sanering hen helpt in markt ruimte en hogere opbrengst prijzen na een bepaalde periode van uitval. De gezinbedrijven zijn weer het slachtoffer! De subisidie gaat ook al onevenredig (per ondernemer/gezin) naar grote moderne bedrijven http://www.boerderij.nl/Varkenshouderij/Nieuws/2012/10/Wakker-Dier-sluit-zich-aan-bij-tegenstanders-Nieuw-Gemengd-Bedrijf-1076922W/ Het uitroeien van de gezinsbedrijven onder politieke ¨leiding¨ gaat dus nu in een hogere versnelling.

 • andrecanada

  wat ik zij al eerder dit acourd is zo bolshit alls je eerst de belasting op de prijzen gooi en dan een beetje teruch geeft voor rode diesel en nu het er weer afhaal
  omdat het niet eerlijk is wat is eerlijk een lading belastig op de diesel die je eten in de mond brengt of geld in de cas v d regering als ik hier zie in canada betaal ik onder een dollar voor een liter diesel en dat is ook rood
  is dat eerlijk dan vergeleken met nederland waar zo veel belasting op de diesel en zo zit vandaaar dat de stroom rekkening ook hoger zijn gewoon om de kas te vette geef de toekomst voor morgen toch wat meer ruimte en help ze ipv ze er langzaaam uit te werken
  kijk eens wat er allemaal rond om de boeren aan inkomen zit
  bouwvakers voor gebouwen
  montuers machine bouw verwerkings fabrieken enzo de landbouw is een grood ding en hou het overiend
  anders gaan er veel jobs verloren
  groeten van andre

 • politiek

  Ik vrees dat het lenteakkoord nog maar een beperkt signaal is welke richting men uitwil met de landbouw in Nederland. Zodadelijk met het te verwachten regeringsakkoord VVD , (waar veel agrariers op gestemd hebben begrijp ik) en de PvdA zal het nog wel eens een stap(je) erger kunnen worden. Zoals gezegd niet klagen zodadelijk. Beter was het geweest als je de doelstellingen van bewuste partij eens goed gelezen had ! .

Of registreer je om te kunnen reageren.