Home

Nieuws 474 x bekeken

Slecht broedseizoen voor kolganzen

Nijmegen - De kolgans heeft een slecht broedseizoen achter de rug. Volgens waarnemers zitten er maar 5 tot 10 procent jonge vogels in de groepen ganzen, die nu naar Nederland komen om te overwinteren. Of dat ook betekent dat er deze winter minder ganzen in Nederland zijn, hangt af van hoe koud de winter wordt, laat SOVON Vogelonderzoek weten.

Ganzen keren rond begin november terug uit de arctische gebieden waar zij hebben gebroed. Onderzoekers analyseren de groepen vogels die neerstrijken. Al sinds het begin van deze eeuw lijkt het erop dat er steeds minder jonge vogels in Nederland en Duitsland zijn. Maar 2012 lijkt wel bijzonder slecht te zijn en zou tot de vijf slechtste broedseizoenen van de afgelopen 50 jaar behoren.

Of registreer je om te kunnen reageren.